Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea să emită pe 23 decembrie un aviz pozitiv pentru aprobarea în Europa a primului vaccin anti-COVID-19, a dezvăluit marţi o sursă guvernamentală din Germania, iar Uniunea Europeană va putea astfel să ajungă din urmă Marea Britanie şi Statele Unite, unde campaniile de imunizare sunt deja în plină desfăşurare, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"Da, EMA va termina analiza pe 23 decembrie", a declarat sursa, referindu-se la procedura de evaluare a vaccinului Pfizer-BioNTech.

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat într-o conferinţă de presă, marţi, că speră ca aprobarea în Uniunea Europeană a acestui vaccin să se producă înainte de Crăciun, pentru ca primele inoculări să poată fi realizate înainte de sfârşitul anului 2020.

Când ar putea ajunge primele doze de vaccin în România

Medicul valeriu Gheorghiță a declarat într-o intervenție telefonică la Digi 24 că în România, primele doze de vaccin ar putea sosi între Crăciun lși Revelion. Coorodonatorul campaniei de vaccinare în România spune, de asemenea, că își dorește să existe mai puține centre de vaccinare, dar care să cuprindă mai mulți oameni, decât să fie mai multe centre în care să sosească mai puține persoane.

EMA a anunţat la începutul lunii decembrie că intenţionează să emită un aviz pentru vaccinul Pfizer-BioNTech până pe 29 decembrie şi un alt aviz pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna până pe 12 ianuarie, mai scrie Agerpres.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este deja administrat în ţări precum Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, după ce a obţinut aprobările necesare din partea autorităţilor cu rol de reglementare din aceste state.

Un purtătoare de cuvânt de la EMA a reiterat că această organizaţie se va pronunţa în privinţa vaccinului Pfizer cel mai târziu pe 29 decembrie, după ce va termina de analizat datele necesare în vederea comercializării condiţionate a acestui produs în cadrul UE.

Reprezentanţii BioNTech nu au putut fi contactaţi de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă.

EMA emite recomandări asupra noilor tratamente şi produse medicale. Comisia Europeană are însă cuvântul final în privinţa aprobării şi, de regulă, respectă recomandările formulate de EMA.

Cotidianul german Bild, citând surse din guvernul Germaniei şi din Comisia Europeană, a anunţat marţi că un aviz pozitiv al EMA va fi anunţat pe 23 decembrie. Acelaşi cotidian german afirmă că 26 decembrie este o posibilă dată de lansare a campaniei de vaccinare în Germania.

Tot marţi, Guvernul german a aflat de la Comisia Europeană că ziua de 23 decembrie a fost aleasă ca dată la care EMA îşi va anunţa recomandările despre vaccinul Pfizer-BioNTech, potrivit unei surse guvernamentale germane, relatează Reuters.

Un aviz pozitiv din partea EMA este necesar pentru ca vaccinările să poată să înceapă în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.

Potrivit AFP, guvernul german este nerăbdător din cauza timpului prea lung pe care şi-l acordă EMA pentru a aproba vaccinul Pfizer, deja utilizat în mai multe ţări.

Cotidianul Bild afirmă că Germania, care se confruntă cu un al doilea val sever de infectări, face presiuni de culise asupra EMA şi UE pentru a accelera autorizarea vaccinului.

EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam, deliberează în prezent pentru autorizarea mai multor vaccinuri anti-COVID-19. EMA a fost victima unui atac cibernetic săptămâna trecută, în urma căruia documentele sale conţinând datele aferente vaccinului Pfizer-BioNTech au fost piratate.

Sursa foto: Facebook/ Valeriu Gheorghiță

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri