Marea Britanie cere un interval mai scurt pentru administrarea celor două doze de vaccin

Mai mulţi medici britanici i-au scris Directorului Medical al Angliei pentru a-i recomanda să scurteze intervalul dintre dozele de vaccin Pfizer/BioNTech la şase săptămâni de la 12 săptâmâni.

Marea Britanie prioritizează administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, permiţând până la 12 săptămâni până la cea de-a doua doză pentru a oferi unui număr cât mai mare de persoane o protecţie iniţială.

Dar Pfizer şi BioNTech au avertizat că nu deţin dovezi care să ateste că vaccinul va continua să protejeze dacă cea de-a doua doză este administrată la mai mult de 21 de zile de la prima, scrie Agerpres.

Asociaţia Medicală Britanică (BMA) a precizat într-un comunicat că i-a scris Directorului Medical al Angliei (CMO), Chris Whitty.

BMA a precizat că susţine administrarea celei de-a doua doze într-un interval de până la 42 de zile după prima doză, dar că un interval mai lung nu este în concordanţă cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Citeste si:
Marea Britanie taie ajutoarele pentru Siria și Liban
Marea Britanie taie...

Drept urmare, a îndemnat CMO să ''revizuiască de urgenţă poziţia curentă a Marii Britanii referitoare la administrarea celei de-a doua doze după 12 săptămâni''.

''Strategia Marii Britanii a devenit din ce în ce mai izolată în comparaţie cu multe alte ţări'', a spus BMA.

''Membrii BMA sunt totodată îngrijoraţi că, având în vedere imprevizibilitatea stocurilor, nu ar putea exista garanţii că doze din vaccinul Pfizer vor fi disponibile într-un interval de 12 săptămâni''.

Whitty a precizat, cu prilejul unei conferinţe de presă susţinute vineri, că distanţa mai lungă dintre doze este ''o decizie de sănătate publică'' al cărei scop este vaccinarea unui număr mai mare de persoane şi are la bază credinţa că cea mai mare parte a protecţiei vine în urma primei doze.

Citeste si:
Peste 2.200 doze de vaccin Pfizer BioNTech ajung mâine în România
Peste 2.200 doze de vaccin...

Marea Britanie utilizează două vaccinuri, unul produs de Pfizer şi celălalt, de AstraZeneca.

AstraZeneca a susţinut distanţarea dintre doze spunând că, potrivit datelor, o distanţă de 8 până la 12 săptămâni este ''momentul optim'' pentru a fi eficace.

Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale (DHSC) a precizat într-un e-mail că prioritatea sa este de a proteja cât mai mulţi oameni, pe cât de rapid posibil.

''Decizia... de a schimba intervalele pentru dozele de vaccin a venit în urma unei revizuiri aprofundate a datelor şi este în conformitate cu recomandările celor patru directori medicali din Marea Britanie'', a precizat o purtătoare de cuvânt din partea DHSC.

Citeste si:
Evidența vaccinare anti-COVID-19 | Câți români s-au vaccinat până azi
Evidența vaccinare...

Circa 5,38 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin în Marea Britanie, potrivit datelor guvernamentale.

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri