Ministerul Sănătății lansează noi achiziții pentru medicamente necesare pacienților cu tuberculoză

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a aprobat demararea unei noi proceduri de achiziție publică centralizată pentru cumpărarea a 26 de medicamente necesare pacienților cu tuberculoză.

Achiziționarea medicamentelor se va finaliza cu încheierea acordurilor-cadru, pe o perioadă de 4 ani, între Ministerul Sănătății și operatorii economici declarați câștigători în urma achiziției publice. Ulterior, contractele subsecvente ale acestora vor fi încheiate între unitățile sanitare care implementează Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei și operatorii declarați câștigători.

Valoarea totală a achiziției este cuprinsă între 157.750.446 de lei și 207.142.871 de lei. Fondurile necesare pentru încheierea contractelor subsecvente sunt asigurate din bugetul Ministerului Sănătății, prin bugetul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

„Sistemul de achiziții publice centralizate pe care l-am lansat în primul meu mandat, în 2016, ajută la o creștere a transparentizării procesului de achiziții de medicamente esențiale și la realizarea de economii la bugetul de stat. Înainte, fiecare spital făcea achiziții în baza unor estimări proprii, ceea ce lăsa loc pentru achiziții directe prin contracte special făcute pentru cantități mici și, totodată, existau mari diferențe de preț pentru același medicament între diferite spitale”, spune Vlad Voiculescu.

În urma licitației se realizează un contract-cadru și un clasament al furnizorilor în funcție de condițiile pe care le oferă, iar spitalele fac contracte subsecvente și achiziționează medicamentele de la furnizorul care are cea mai bună ofertă și care-l poate livra.

Citeste si:
Scandalurile care l-au costat fotoliul la Sănătate pe Vlad Voiculescu
Scandalurile care l-au costat...

„Prin acest sistem, numai pentru medicamentele antiretrovirale și antituberculoase, s-au făcut economii la bugetul de stat deja de peste 30 de milioane de euro. Alte economii, de peste 28 de milioane de euro, s-au făcut prin același sistem la achiziționarea de antibiotice”, a declarat ministrul Sănătății.

Sursa foto: Agerpres Foto
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri