”Long COVID” sau COVID pe termen lung este denumirea dată simptomelor provocate de virus, care persistă până la luni de la vindecare. Însă oamenii de știință sunt pe cale să dezvolte un test care să determine dacă avem ”COVID” pe termen lung sau nu.

Simptomele COVID-ului pe termen lung pot varia, de la oboseală continuă, respirație îngreunată, pierderi de memorie sau lipsă de concentrare până la insomnii, durere în piept sau amețeală. Însă oamenii de știință nu au reușit să înțeleagă, încă, de ce anumite persoane se confruntă cu aceste lucruri pe termen nedeterminat, scrie CNBC.

Datele colectate până acum de experții britanici sugerează că milioane de oameni au fost afectați de COVID pe termen lung.

Ce ar putea presupune un test pentru COVID pe termen lung

Colegiul Imperial Altamnn (Imperial College’s Altmann) este parte a investigației în ceea ce privește manifestarea long COVID, analizând probe de sânge pentru a ajunge la cauză. Primele descoperiri arată că anticorpii neregulați au fost frecvenți în probele de sânge analizate.

În mod normal, sistemul imunitar creează un răspuns prin intermediul anticorpilor, dar câteodată procesul nu funcționează linear, formându-se ”autoanticorpi”, cunoscuți și ca ”anticorpi răi”. Iar aceștia atacă celulele bune.

Echipa lui Danny Altmann, profesor de imunologie la Colegiu, a identificat faptul că acești anticorpi răi erau prezenți în cazul celor cu COVID lung. Deși a fost analizat un număr mic de probe, iar rezultatele sunt preliminarii, se pare că acești anticorpi nu au fost găsiți în cazul celor care s-au recuperat rapid după infecție.

În acest sens, anticorpii răi ar putea fi folosiți pentru crearea unui test care să determine existența COVID-ului lung. Practic, dacă acești anticorpi sunt identificați, persoana în cauză poate fi diagnosticată cu COVID lung.

”Studiile sunt încă în desfășurare, dar este un început bun. Ceea ce este cert este faptul că acest COVID lung poate apărea indiferent de manifestarea bolii, asimptomatic, ușor sau sever”, a explicat profesorul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri