Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara a înfiinţat o Secţie de Pre-Terapie, ca urmare a creşterii accentuate a numărului de pacienţi cu forme severe şi foarte severe de infecţie cu SARS-CoV-2, dar şi a numărului mic de paturi ATI, parterul Secţiei de Pneumologie fiind transformat în zonă roşie.

Au fost operaţionalizate 34 de paturi, în care vor fi internaţi pacienţii ce necesită suport respirator, dar pentru care nu se poate asigura procedura de intubare, conform Agerpres.ro.

"Din păcate, în fiecare zi creşte numărul pacienţilor care ajung la spital cu forme foarte severe de boală, cu afectare pulmonară de peste 60% - 70% şi uneori chiar de 80% şi care, fără suport respirator, fără oxigen suplimentar, nu supravieţuiesc. Am fost nevoiţi să deschidem această secţie, întrucât Terapia (ATI - n.r.) noastră este mică şi nu facem faţă. În noua configuraţie, putem să le asigurăm pacienţilor pe care îi internăm în Secţia de Pre-Terapie tratamentul respirator de care au nevoie. Practic, această secţie funcţionează aproape ca o unitate de terapie intensivă", a declarat, duminică, managerul Spitalului "Victor Babeş", dr. Cristian Oancea.

Pneumologul spune că în secţia nou creată nu se poate utiliza procedura de intubare. Pentru cei care au nevoie de intubare, va trebui căutată urgent o secţie de ATI cu paturi libere.

"Vreau să reamintesc că Spitalul "Victor Babeş" are nevoie de o zonă albă, în care să fie trataţi pacienţii care au afecţiuni pulmonare şi care necesită internare. Nu vom renunţa la această zonă, întrucât şi aceşti bolnavi sunt importanţi pentru noi, la fel de importanţi precum pacienţii cu COVID-19. Nu ne mai permitem să transformăm întreg spitalul într-o zonă roşie şi nici nu o vom face", a precizat dr. Cristian Oancea.

Pacienţii din Secţia de Pre-Terapie vor fi monitorizaţi şi consultaţi de un specialist ATI care se alătură echipei medicale din Secţia de Pneumologie. Bolnavii vor putea fi conectaţi, dacă este nevoie, la aparatura de ventilaţie non-invazivă sau la aparatele de ventilaţie cu debit mărit de oxigen (high-flow).

Medicul pneumolog Gabriel Geru, de la "Victor Babeş", a adăugat că de sâmbătă seară până duminică dimineaţă au fost internaţi 10 pacienţi aduşi cu ambulanţele din UPU-urile de la Spitalele Municipal şi Judeţean.

"Toţi au o formă moderat severă de COVID-19 şi au avut nevoie de oxigen suplimentar. Din cei internaţi în garda mea, din cei 10, doar doi sunt vaccinaţi", spune dr. Gabriel Geru.

Managerul Cristian Oancea a subliniat că şi-a rugat colegii manageri de la Spitalele Judeţean şi Municipal să încerce să crească numărul de paturi destinate tratării pacienţilor cu forme medii şi chiar severe de COVID-19.

"Cele 34 de paturi suplimentare de la noi din spital se vor ocupa, cu siguranţă, în câteva zile şi mi-e teamă să nu ajungem din nou în situaţia în care nu vom mai avea unde să îi tratăm pe cei grav bolnavi. Avem în vedere şi identificarea altor spaţii de cazare, în afara spitalelor, dacă numărul bolnavilor va creşte şi mai mult", a explicat dr. Cristian Oancea.

Duminică dimineaţă, în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" erau internate 84 de persoane.

Retail jobs

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri F