2 Octombrie 2021

Medic ATI: România nu are nici resursă umană, nici condiții pentru a îngriji 3.000 de pacienți critici COVID



Incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, din dimineața zilei de 1 octombrie, a generat un nou val de reacții și de frustrări în rândul pacienților români, dar și al medicilor. Aceștia din urmă fac apel la rațiune și cer autorităților să renunțe la ”indicațiile”, de multe ori, inutile, și să ia măsuri reale. ”România nu are nici resursă umană, nici condiții pentru a îngriji 3.000 de pacienți critici COVID”, a scris dr. Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, pe pagina sa de Facebook.

”România nu are nici resursă umană, nici condiții pentru a îngriji 3.000 de pacienți critici COVID. Dacă vom continua cu deciziile aberante vom mai auzi de tragedii, din păcate”, a scris medicul, în mesajul de pe rețeaua socială.

Dr. Zarafin critică lipsa de interes a autorităților, care au avut la dispoziție 18 luni în care să învețe cum să se pregătească pentru un nou val al infectărilor.

”Cu toate că au fost deja suficiente explozii/incendii, în loc să construim (timp a fost destul ...18 luni !!!) ATI-uri sigure pentru pacienți și personal deopotrivă, se dau indicații prețioase de la cel mai înalt nivel să înghesuim pacienți critici în ATI-uri care nu întrunesc condiții de siguranță”, a mai scris aceasta.

Citește și: Dr. Adrian Marinescu, despre incendiul de la Constanța: Nu putem avea siguranță 100% în spitalele vechi

Totodată, medicul amintește de starea spitalelor din România, care nu pot suporta suprasolicitarea pe care pandemia o impune.

”În spitalele noastre vechi, care nu au fost construite sa facă față unor asemenea fluxuri de oxigen combinate cu suprasolicitarea rețelelor electrice, mai ales în secțiile ATI în care e necesar câte o consolă cu 10 prize pentru un singur pat, oricând se poate produce o explozie/incendiu. S-a spus asta și eu cred că și un copil de școală primară a putut înțelege de unde vine pericolul. Și acest pericol este mare”, a conchis dr. Zarafin, în avertismentul său.

Vezi și: Carmen Uscatu, despre incendiul de la spitalul din Constanța: E ca atunci când autoritățile ne spun că iar au fost luate prin surprindere

La momentul izbucnirii incendiului, în Spitalul de Boli Infecțioase se aflau 125 de pacienți, dintre care cinci erau non-COVID. Dintre cei 120 internați cu COVID, zece se aflau în secția ATI a spitalului. Pacienții evacuați au fost transferați la Spitalul Clinic Județean Constanța, Spitalul de Pneumologie Palazu Mare și Spitalul Militar Constanța.

Apelul de urgență a fost dat la 9:48, iar incendiul a fost lichidat la 10:55. Galațiul, Ialomița și Călărașiul au fost județele care au intervenit cu ajutoare pentru stingerea incendiului.

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții DSU, au fost mobilizate circa 51 de mijloace de transport, cinci ofițeri și 128 de subofițeri. De asemenea, au participat 10 ambulanțe, opt mașini de prim ajutor și două mașini de multiple victime.

Nu în ultimul rând, în urma incendiului izbucnit va fi emis un dosar penal.



Citeste si