Testele gratuite antigen rapide pentru depistarea coronavirusului se pot face în farmacii de către românii care vor să vadă dacă s-au infectat sau nu virusul. Aceasta a fost declarația de zilele trecute transmisă de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care astăzi este contrazisă de explicațiile pe care le oferă Colegiul Farmaciștilor din România. Aceștia arată că testele din farmacii nu sunt gratuite și că informația prezentată este eronată. Prin urmare, farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru realizarea acestor teste.

Practic farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecție, consumabile, cât și pentru plata personalului.

Redăm mai jos poziția integrală Colegiului Medicilor din România, enunțată într-un comunicat de presă:

În data de 28.09.2021, pe website-ul Ministerului Sănătății a fost publicată lista farmaciilor avizate pentru efectuarea activității de testare pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARSCoV-2, utilizând prioritar teste antigenice rapide, furnizate gratuit de Ministerul Sănătății, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică județene.

Deși comunicatul Ministerului Sănătății preciza în mod clar faptul că „serviciul de testare prestat de către unitățile farmaceutice poate fi tarifat, în acord cu legislația în vigoare”, în mass-media au apărut informații care transmiteau publicului că în farmaciile autorizate pentru efectuarea acestui serviciu farmaceutic, testarea ar fi gratuită.

Este motivul pentru care Colegiul Farmaciștilor din România face precizarea că deși în această activitate se folosesc, prioritar, teste distribuite gratuit de Direcțiile de Sănătate Publică județene, conform stocului disponibil, în acord cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății Nr. 644 din 10 mai 2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV2, ( farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecție, consumabile, plata personalului.

CFR reiterează importanța implementării serviciului farmaceutic de testare în scop diagnostic, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și a aportului adus de farmaciștii din farmaciile comunitare prin participarea la campania de sănătate publică privind creșterea capacității de testare a populației pentru COVID-19, într-un moment critic pentru sistemul de sănătate din România”.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri