România a înregistrat astăzi un record negativ, raportând peste 300 de decese, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. Totodată, începând cu ziua de 5 octombrie, România nu mai are niciun pat liber la ATI. Dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” și medic infecționist, a declarat că nu era așteptat un număr atât de mare de decese.

”Dacă la numărul de cazuri ne așteptam, la numărul deceselor, a fost o surpriză neplăcută. Însă nu ne putem raporta la o singură zi, trebuie să mai așteptăm câteva zile, ca să putem trage anumite concluzii”, a declarat medicul infecționist, pentru wall-street.ro.

Totodată, acesta a precizat că este foarte posibil să ne apropiem de pragul de 20.000 de cazuri, ținând cont de transmiterea comunitară avansată, aspect confirmat și de dr. Adriana Pistol, din cadrul INSP.

”Dacă vom continua cu acest trend și nu vom lua măsuri la nivel personal, da, cu siguranță, ne apropiem și de pragul de 20.000 de cazuri”, a declarat Pistol, în cadrul conferinței de presă săptămânale.

În altă ordine de idei, dr. Marinescu a făcut apel către români, să se protejeze și să fie cât mai realiști.

”Trebuie să fim atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, cele mai multe decese sunt în rândul nevaccinaților. Cei vaccinați fac forme ușoare, acesta este adevărul de care trebuie să ținem cont”, a conchis medicul.

Cât despre situația din ”Matei Balș”, dr. Marinescu a precizat că spitalul nu mai are niciun loc liber, iar tot ceea ce se eliberează (prin externare sau deces) se ocupă în termen de câteva minute.

Nu în ultimul rând, un alt avertisment vine din partea dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, care a transmis românilor să nu treacă cu vederea niciun simptom.

”La orice simptom raportat, cât de mic ar, ne izolăm. Primul nostru gând trebuie să fie că avem COVID și nu o răceală sau gripă”, a declarat acesta, în cadrul conferinței de presă.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 14.744 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 264 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Până astăzi, 6 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.303.900 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 2.842 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.1.148.983 de pacienți au fost declarați vindecați.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri