Este simplu de intuit ce înseamnă o asigurare de sănătate, dar câți dintre noi știm care sunt motivele pentru care avem nevoie cu adevărat de o astfel de asigurare? Mai ales că, dacă suntem angajați, contribuim la bugetul național de sănătate, putem să ne tratăm în sistemul public și poate nu ne dăm seama de ce ne trebuie și cum ne ajută și o asigurare medicală privată atunci când ne îmbolnăvim.

Un motiv care ne-ar putea descuraja să încheiem o poliță de asigurare de sănătate ar putea fi că nu vrem să mai adăugăm o cheltuială în plus la lista lunară. Dar este o gândire corectă?

Ajungem cu toții la momentul în care trebuie să ne gândim în perspectivă, având ca obiectiv principal asigurarea unui viitor stabil, cât mai lipsit de griji, iar evenimentele din ultimii ani ne-au arătat că o asigurare de sănătate ne poate oferi mai multă liniște.

Cu siguranță, mulți români iau în calcul o serie de motive pentru care ar încheia o poliță de asigurare, dar poate că nu au toate răspunsurile, așa că am cerut părerea unui reprezentant din industrie pe această temă. I-am contactat pe cei de la NN Asigurări de Viață și am discutat cu Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer la NN România, pentru a înțelege din experiența unui asigurator de ce este utilă o asigurare de sănătate.

Atunci când apare o problemă de sănătate, ne gândim la soluțiile cele mai bune ca să ne facem bine: unde ne tratăm, la ce medic, ce tratament avem nevoie. Banii de care avem nevoie pentru toate acestea trec pe ultimul loc pe lista de priorități, pentru că atunci când vine vorba de sănătatea proprie sau a cuiva drag, suntem dispuși să plătim oricât pentru a trata o problemă medicală”, a spus Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer la NN România.

Dar cheltuielile pot fi uneori ridicate și nu dispunem mereu de resursele financiare necesare. Asigurările de sănătate sunt o alternativă care oferă liniștea că putem acoperi cheltuielile și noi ne putem concentra pe ce contează.

1. Nu ajungi să ceri ajutorul altora pentru operații extrem de costisitoare

Evident, principalul motiv este acela de a avea o plasă de siguranță suplimentară și acces rapid la banii de care am putea avea nevoie dacă apare o afecțiune gravă și căutăm sprijin medical în privat sau în afara țării. Asigurarea de sănătate NN acoperă cheltuieli medicale de până la 100.000 de lei pe an când avem un accident sau ne îmbolnăvim și avem nevoie de spitalizare sau chiar de operații.

Pentru a susține clienții să lase grijile financiare deoparte și să se concentreze pe tratarea problemelor de sănătate, mai ales în situația unor boli grave, NN a completat Asigurarea de Sănătate cu Asigurarea suplimentară pentru Cancer, Arsuri Grave și Transplant Organe.

Cu această asigurare pentru afecțiuni grave, clienții pot beneficia de până la 500.000 de lei (peste 100.000 de euro), în funcție de problema de sănătate și de nivelul de acoperire ales, în plus față de cei 100.000 de lei din asigurarea de bază.

Banii ajung la clienți în cel mult 48 de ore de la primirea de către NN a documentelor referitoare la diagnostic, și pot fi folosiți pentru orice tip de cheltuieli pe parcursul tratamentului oriunde în lume – inclusiv bilete de avion și cazare în alte țări pentru pacient și însoțitori.

Asigurarea suplimentară acoperă majoritatea tipurilor de cancer malign, arsuri de gradul 3 pe o suprafață de peste 20% din corp și transplanturi de inimă, ficat, rinichi, pancreas, plămâni, măduvă osoasă sau celule stem.

2. Cu o cheltuială de 5 lei pe zi, nu riști să amâni un tratament necesar din lipsă de bani

Datele oficiale arată că familiile din România sunt vulnerabile într-o astfel de situație, iar o problemă de sănătate le poate afecta nivelul de trai. Un studiu UNSAR confirmă că diferența dintre banii pe care îi au disponibili familiile din România și banii de care au nevoie ca să-și păstreze nivelul de trai dacă apar probleme era de peste 600 de miliarde de lei în 2019, ceea ce înseamnă în medie 110.000 de lei pe familie. O asigurare de sănătate sau de viață poate acoperi acest deficit.

Gabriela Lupaș-Țicu ne-a dat ca exemplu Asigurarea de Sănătate NN, care acoperă costurile pentru investigații medicale, spitalizare sau intervenții chirurgicale, atât după un accident, cât și dacă apare o boală, pentru o medie de numai 5 lei pe zi.

Cu o sumă mică, fără să punem presiune pe bugetul familiei, putem beneficia de până la 100.000 de lei pe an pentru spitalizare și intervenții chirurgicale oriunde în România și în străinătate, sumă care crește cu 20.000 de lei după fiecare an în care nu a fost folosită asigurarea până la maximum 200.000 de lei.

„În cazul unui accident precum o fractură, o luxație sau o entorsă, situație care se poate întâmpla oricui, la orice vârstă, mai ales în sezonul rece, asigurarea acoperă costurile cu internarea în spital și procedurile medicale de asistență și consumabilele. Spre exemplu, pentru 2 zile de spitalizare și intervenție chirurgicală în cazul unei fracturi de antebraț, costurile se pot ridica, în medie, la 11.000 de lei, sumă plătită direct de asigurarea ta de sănătate către spitalul sau clinica privată din rețea. Iar o intervenție la nivelul genunchiului poate presupune costuri cuprinse, în medie, între 13.000 și 15.000 de lei”, explică Gabriela Lupaș-Țicu.

În situații mai complexe, cheltuielile se pot ridica la sume semnificativ mai mari. Spre exemplu, cea mai complexă procedură decontată a fost o intervenție chirurgicală determinată de un diagnostic de cancer, cu cheltuieli de aproape 94.000 de lei. Totodată, pentru o intervenție chirurgicală care a presupus o perioadă mai lungă de spitalizare, de 19 zile, cheltuielile totale acoperite de asigurare au depășit 68.000 de lei.

Fără o asigurare de sănătate, aceste sume trebuie să fie disponibile la nivel de familie, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna.

3. Te poți trata în România sau în străinătate

Gabriela Lupaș-Țicu ne-a mai spus că, o asigurare de sănătate precum cea de la NN oferă sprijin financiar pentru spitalizare sau intervenții chirurgicale în caz de îmbolnăvire sau accident. Clienții Asigurării de Sănătate NN nu au grija costurilor pentru spitalizare și intervenții chirurgicale atunci când se tratează în rețeaua NN, care include peste 275 de spitale și clinici private din România și din Ungaria, pentru că aceste costuri sunt acoperite direct pentru evenimentele asigurate, așa încât ei să se poată ocupa de sănătate.

Clienții se pot trata inclusiv în spitale din afara rețelei, private sau de stat, primind până la 80% din costuri, și pot folosi ulterior sumele asigurate în funcție de propriile priorități. Iar dacă aleg să se trateze în cele două clinici partenere din Grecia și Turcia pot beneficia de un discount de până la 25%.

Asigurarea acoperă în principal costurile pentru investigații medicale, spitalizare sau intervenții chirurgicale, atât după un accident, cât și dacă apare o boală, acoperind cheltuieli precum internarea, investigațiile medicale, medicația și consumabilele necesare pentru tratament, procedurile și intervențiile chirurgicale de care ai nevoie și onorariile personalului medical care se ocupă de problema ta de sănătate.

4. Poți asigura și sănătatea copiilor tăi

Cei care își doresc familii, copii, au o preocupare ridicată și pentru urmașii lor. O asigurare precum cea de la NN oferă protecție unei categorii largi de persoanelor, aici intrând și copii cu vârsta începând de la 3 luni chiar. Este un element care diferențiază asigurările de la NN, față de alte produse de pe piața din România. Toate persoanele asigurate, indiferent de vârstă, vor putea fi tratate oriunde în sistemul public sau privat din România și din străinătate.

Ca exemplu de cost, atunci când cei mici au o enteroviroză sau o afecțiune respiratorie, cheltuiala medie acoperită de Asigurarea de Sănătate NN a fost de aproximativ 4.000 de lei.

5. Nu este deloc complicat să-ți faci o asigurare

Nimănui nu-i place să semneze acte, să facă drumuri la diverse birouri și sedii, iar acum, în era digitală, achiziționarea unei polițe de asigurare poate fi realizată foarte simplu.

„Asigurarea de sănătate poate fi încheiată digital, simplu și rapid. Clienții pot discuta online cu unul dintre cei 1.500 de consultanți pentru a alege acoperirea care se potrivește cel mai bine nevoilor familiei și polița este apoi semnată și emisă electronic, de cele mai multe ori în decurs de o oră. Iar atunci când apare o situație medicală și e nevoie de asigurare, clienții pot anunța asiguratorul prin aplicația mobilă NN Direct, iar toate documentele sunt transmise electronic”, spune Gabriela Lupaș-Țicu.

În loc de concluzie

Concluziile le trageți voi, luând în calcul că un cost de 5 lei pe zi pentru o asigurare care poate fi încheiată într-un proces digital poate însemna liniștea financiară de care e nevoie în situații care afectează sănătatea proprie sau a familiei. Cu toții avem cheltuieli mai mari de 5 lei pe zi care poate nu sunt întotdeauna esențiale pentru bunăstarea noastră, dar când acești bani sunt cheltuiți pe o asigurare de sănătate se pot transforma într-un viitor financiar mai liniștit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri