Medicover este una dintre principalele rețele private de sănătate din România, implicată și în lupta anti-COVID, prin intermediul spitalului Pelican, din Oradea. Într-un interviu wall-street.ro, directorul general al rețelei a atras atenția asupra efectului bolilor cronice netratate din cauza pandemiei, care vor duce la creșterea incapacității de muncă.

”Perioada pandemică a avut un efect important asupra stării generale de sănătate și a influențat considerabil evoluția unor boli care necesitau supraveghere constantă. Există azi un număr important de bolnavi cronici care au amânat sau anulat vizite medicale. Evoluția bolilor cronice netratate în ultimii ani se va reflecta și într-o creștere a incapacității de muncă”, a declarat dr. Florinela Cîrstina, director general Medicover România.

Sursa Foto: Medicover România

Totodată, directorul rețelei mai punctează o consecință importantă a pandemiei, mai exact, epuizarea cadrelor medicale și, implicit, imposibilitatea de a avea un număr optim de angajați din domeniul medical în timpul valurilor pandemice.

”Numărul de medici din România este limitat: 3,2 medici în exercițiu la 1.000 de locuitori, adică printre cele mai scăzute rate din UE (media UE este 3,9) și 7,5 asistenți medicali la 1.000 de locuitori (media UE este 8,4 (potrivit datelor Comisiei Europene). Prin urmare, mulți profesioniști din domeniul sănătății au fost nevoiți să lucreze ore suplimentare, să renunțe la weekenduri sau concedii, să fie aproape de pacienți în prima linie de combatere a pandemiei”, a explicat Cîrstina, indicând faptul că aceasta va rămâne cea mai mare provocare pentru sistemul medical și în 2022.

Care au fost cele mai căutate specialități medicale în 2021

Ținând cont de perioada pandemică și de numărul mare de infectări COVID din valul Delta, cele mai multe consultații pe care le-au solicitat românii au fost pentru pneumologie.

”În acest context pandemic pneumologia a fost în topul specializărilor medicale căutate, urmată de cardiologie, medicină internă, diabet și boli metabolice și pediatrie. Estimăm că aceste specialități vor rămâne prioritare și anul viitor, mai ales în contextul în care accesul bolnavilor cronici a fost restricționat, iar curând ne așteptăm să ne confruntăm cu complicații medicale, inclusiv răspuns tardiv sau ineficient la tratament”, a adăugat directorul general al Medicover.

Ne-am așteptat cu toții ca anul 2021 să fie un an al vindecării, al revenirii către normalitate. Cu toate acestea, lupta noastră împotriva pandemiei a continuat cu eforturi și mai mari decât în 2020.

dr. Florinela Cîrstina, director general Medicover România

În plus, Cîrstina amintește pacienților români că pot accesa chiar și servicii decontate CAS în cadrul rețelei, de la consultații efectuate de medicii de familie și de medicii specialiști (medicină internă, cardiologie, obstetrică-ginecologie, endocrinologie etc), la investigații și intervenții chirurgicale.

Un nou spital în România

În luna iulie a anului trecut, Medicover a anunțat că va demara construcția unui nou spital privat în țară, în urma unei investiții de 20 de milioane de euro. Directorul general al companiei speră ca noul spital să poată fi inaugurat până la finalul anului 2022.

Principalul proiect investițional rămâne viitorul spital din București, care implică transformarea și redarea către comunitate a unei clădiri de birouri cu o suprafață de 15.000 metri pătrați. Proiectul vine să răspundă nevoii în creștere a comunității pentru servicii medicale moderne cu abordare integrată, în special în urma pandemiei de COVID-19, una dintre cele mai dificile perioade prin care a trecut societatea românească”, a declarat aceasta.

În plus, Cîrstina precizează și că Medicover trebuie să își îmbunătățească segmentul de digitalizare a proceselor medicale.

”Ca multe organizații mari, avem nevoie să devenim mai agili și să găsim măsura justă de a ne dezvolta în domenii precum automatizarea unor servicii și în digitalizare. Totuși, am demarat extinderea cu patru noi centre de imagistică high-tech in București, Iași, Constanța și Craiova, pentru a aduce pacienților tehnologii performante de diagnostic, esențiale pentru depistarea unor afecțiuni grave, precum afecțiunile oncologice, dar și pentru monitorizarea post-COVID”, a completat aceasta.

Nu în ultimul rând, Cîrstina a menționat că a observat o creștere a predilecției românilor către prevenție. Cel mai probabil, pandemia i-a îndemnat pe aceștia să acorde un plus de atenție sănătății lor.

”Românii au devenit mai preocupați de sănătatea lor, dar costul sănătății, sau al lipsei ei, îl vom plăti împreună, ca societate. Avem nevoie de educație sanitară și de eforturi conjugate din mediul public și privat pentru a proteja sănătatea românilor, pentru a preveni înainte de a trata. Doar așa vom avea o populație sănătoasă și activă pe termen lung”, a mai spus aceasta.

În acest sens, un raport emis de Comisia Europeană vine cu câteva concluzii îngrijorătoare: speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia de COVID-19 a inversat trendul de creștere înregistrat începând cu anul 2000. În România, rata mortalității din cauze ce pot fi prevenite (afecțiuni cardiovasculare, de plămâni, cancer și decese legate de alcool) este a treia cea mai mare din UE, mai arată același raport, în timp ce mortalitatea din cauze tratabile este mai mult decât dublă față de media din UE, aici fiind incluse decesele din cancerele de prostată și de sân, afecțiuni care, dacă sunt depistate în stadii incipiente, pot fi tratate.

Medicover România și Synevo România fac parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, fondată în 1995. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2020, Medicover a avut venituri de 998 milioane de euro și peste 32.000 de angajați. În 2021, Medicover România a deservit peste un milion de pacienți, număr în creștere față de anul 2020. Spitalul Pelican din Oradea este spital suport COVID de nivel I, aici fiind tratați pacienți cu forme severe de coronavirus, echipa fiind formată din 66 de medici, asistenți și infirmiere.

Sursa foto: Medicover/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri