Imunizarea colectivă prin infectare pare să fie decizia tacită a autorităților române, ținând cont de faptul că certificatul verde ”se plimbă” prin Parlament, iar campania de vaccinare stagnează. Dr. Radu Țincu, medic primar ATI în cadrul Spitalul de Urgență București (Floreasca), a declarat că transmisibilitatea ridicată a variantei Omicron ar putea duce la o imunizare ”de turmă” în România la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie.

”Am putea vorbi despre o imunizare colectivă, prin infectare, la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie, în țara noastră. Transmisibilitatea accelerată a noii tulpinii va genera un număr masiv de infectări în România, un trend la care deja asistăm”, a declarat dr. Radu Țincu, pentru wall-street.ro.

Totodată, având în vedere același criteriu, al transmisibilității, acesta este de părere că în patru-șase săptămâni, Europa va atinge nivelul de imunizare colectivă optim. Îngrijorarea medicului se răstrânge, totuși, asupra ratei scăzute de vaccinare de la nivelul țării noastre.

”Studiile efectuate până acum arată că Omicron vine cu forme de boală mai blânde, însă studiile vin din țări, precum Franța, unde rata de vaccinare depășește pragul de 70%. Scenariul nu va fi reproductibil în totalitate în țara noastră...Cred că România trebuie să mai aștepte din acest punct de vedere și să analizeze cum se manifestă noua tulpină în cazul pacienților nevaccinați”, a explicat dr. Țincu.

De asemenea, medicul speră ca numărul exponențial de cazuri să nu ducă la blocarea sistemului medical românesc, așa cum s-a întâmplat în valul patru, dominat de tulpina Delta.

”Bazându-ne pe aceleași studii, am observat că Omicron se multiplică doar la nivelul faringelui și nu afectează plămânii, ca în cazul Delta. De aici, tragem concluzia că valul cinci ar putea fi mai blând, cel puțin, pentru pacienții vaccinați sau trecuți prin boală”, a adăugat medicul.

În plus, acesta combate și teoria antivacciniștilor, care afirmă că Africa de Sud nu a avut atât de mult de suferit în urma Omicron, deși rata de vaccinare este una scăzută.

”Deși are o rată de imunizare redusă, Africa de Sud are o populație tânără, media de vârstă fiind de 25,2 ani la nivelul regiunii. În schimb, Europa, inclusiv țara noastră, se confruntă cu o populație îmbătrânită, ceea ce complică statisticile”, a completat medicul.

Cum poate fi controlată noua tulpină a COVID

În mod cert, vaccinarea stagnează la nivelul României, putând fi alimentată doar dacă autoritățile ar impune măsura certificatului verde. Însă, între legi și amendamente, medicii recomandă o singură măsură pentru un control sporit asupra Omicron, mai exact TESTAREA.

”E nevoie de accelerarea testării pentru a putea avea o imagine clară asupra îmbolnăvirilor. Și nu mă refer doar la nivel medical....Dacă, spre exemplu, 80% din angajații Metrorex se vor afla în izolare din cauza Omicron, activitatea mijloacelor de transport în comun va fi serios afectată. E vorba despre impactul asupra unor activități esențiale din rutina noastră”, a transmis dr. Țincu.

Reducerea carantinei, o decizie corectă?

Cele mai noi reguli ale CNSU, stabilite împreună cu Ministerul Sănătății, reduc perioada de carantină la cinci zile pentru cei vaccinați și la zece zile pentru cei nevaccinați, acestea fiind valabile pentru cei care se întorc în România din alte state.

În ceea ce privește izolarea la domiciliu, în cazul celor depistați pozitiv pe teritoriul țării, Ministerul Sănătății a stabilit reducerea perioadei la șapte zile pentru cei vaccinați, iar pentru cei nevaccinați, la zece zile.

Medicul Radu Țincu atrage atenția asupra faptului că, în România, în prezent, varianta Omicron încă nu a fost definită ca fiind dominantă.

„Regula este una bună, deoarece perioada de incubație și de manifestare a Omicron este una redusă. Însă, la nivelul României, Omicron nu este încă varianta dominantă, avem de-a face cu o circulație dublă, alături de tulpina Delta, o tulpină mult mai violentă. Autoritățile ar fi trebuit să ne spună că au luat această decizie în baza secvențierilor efectuate, care au arătat că circa 90% din infectările raportate sunt cauzate de Omicron. Dar noi nu avem această informație, pentru moment”, a explicat medicul.

Dr. Țincu precizează că riscul major este ca oamenii să iasă din izolare sau carantină mai devreme decât ar trebui și să transmită virusul cu o mai mare ușurință.

În total, până la 15 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.895.833 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 19.117 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.776.122 de pacienți au fost declarați vindecați.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri