Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a anunțat într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății, că valabilitatea certificatelor de vaccinare ar putea fi extinsă până în vara anului viitor pentru cei care au efectuat trei doze de vaccin.

„În cazul celor cu două doze de vaccin, valabilitatea certificatelor a fost stabilită la 270 de zile de la efectuarea schemei complete. În cazul celor care și-au făcut și doza booster încă nu s-a stabilit care va fi perioada de valabilitate, dar noi am decis să stabilim data de 31 decemrbie 2022. Tot ce pot să spun în momentul de față este că autoritățile europene iau în calcul extinderea valabilității până în iunie 2023”, a declarat Adriana Pistol.

De asemenea, epidemiologul a mai spus că orice persoană care are certificat cu două doze și revine în România din vacanță poate intra în țară.

VIDEO - Declarațiile Adrianei Pistol de la Ministerul Sănătății.

În ședința de Guvern din 3 februarie 2022, a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19.

Conform actului normativ, în România se vor aplica aceleași reglementări ca în celelalte state membre pentru călătoriile în cadrul Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.

Se prelungește perioada de valabilitate a certificatelor digitale UE privind COVID-19, de la 30 iunie 2022 (în prezent), până la 31 decembrie 2022 și se prevede eliberarea, la cerere, a unui nou certificat, după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată.

Persoanele eligibile pentru a primi un certificat digital de vaccinare, pentru toate dozele efectuate de către acestea, emis de statul român sunt:

  • cetătenii români care au efectuat cel puțin o doză de vaccin în România;
  • cetățenii Uniunii Europene și ai Spațiului Economic European care au efectuat cel puțin o doză de vaccin din schema completă în România;
  • cetățenii români și membrii de familie ai acestora vaccinați în state terțe, cu un vaccin din lista vaccinurilor acceptate de către România.
  • resortisanții cu drept de sedere legală pe teritoriul României și membrii de familie ai acestora, precum și beneficiarii art 50. TUE, vaccinati cu un vaccin din lista vaccinurilor acceptate de către România.

Sursa foto: Captura video

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri