Cu toții așteptăm vara pentru a ne bucura de soare și de căldură și mai ales de plajă, când mergem în vacanță. Însă razele soarelui nu sunt tocmai prietenoase cu noi în această perioadă. Iată câteva sfaturi de la un medic dermatolog despre cum să ne protejăm de arsurile solare.

”Înainte de toate, sfatul pe care îl dau pacienților mei este să se protejeze de soare pe tot parcursul anului, nu numai în vacanțe”, a declarat dr. Andreea Denisa Barbu, medic specialist Dermatologie în cadrul clinicilor Medicover, la emisiunea Specialiști în Sănătate.

Medicul dermatolog a precizat că există două modalități principale prin care ne putem feri de radiațiile solare:

  • foto-protecție mecanică: utilizarea cămășilor cu factor de protecție sau a celor din materiale naturale, de culori deschise, dar și pălăriile cu boruri largi, care ne ajută la protecția feței, a urechilor sau în zona posterioară a gâtului
  • foto-protecția cu SPF: cremele cu SPF despre care știm cu toții

Ce caracteristici trebuie să îndeplinească cremele

Dr. Barbu a atras atenția asupra a două aspecte pe care trebuie să le verificăm atunci când cumpărăm cremele cu factor de protecție.

Retail jobs

Pe de o parte, trebuie să citim pe etichetă dacă produsul respectiv ne protejează de radiațiile UV de tip B (burning). ”Acestea sunt cele care determină arsura solară”, spune medicul.

Pe de altă parte, există și radiații de tip A și ”sunt cele care merg în profunzimea pielii și sunt responsabile de foto-îmbătrânire, dar și de apariția cancerului de piele”, explică dr. Barbu.

„Bineînțeles, pe lângă acestea, trebuie să evităm expunerea la soare în intevalul recomandat, 11:00-16:00”, a mai spus aceasta.

Tot la capitolul creme, medicul recomandă ca produsele pe care le folosim să fie achiziționate din farmacii, deoarece acestea sunt testate dermatologic și sunt verificate de specialiști în domeniu.

”Însă, așa cum spunea un profesor din industrie, cea mai bună cremă solară este cea pe care o folosim. Așadar, putem cumpăra astfel de produse și din marile lanțuri de supermarketuri”, a completat dr. Barbu.

Citeste si:
Patronate: Voucherele de vacanță reprezintă cel mai important motor...
Patronate: Voucherele de...

Ce facem dacă totuși ne confruntăm cu arsurile solare

Dacă suntem ghinioniști și, în ciuda eforturilor noastre, pielea noastră suferă sau dacă pur și simplu, adormim pe plajă, trebuie să ne hidratăm bine pielea și să încercăm să reducem temperatura cauzată de radiațiile UV.

Creme hidratante, statul la umbră și compresele cu apă la temperatura camerei sunt principalele metode prin care putem reduce efectele unei arsuri solare. Bineînțeles, dacă disconfortul este crescut, turistul devenit pacient poate lua chiar și anti-inflamatoare, cum ar fi Ibuprofen.

Poate exista un bronz frumos, dar nu există un bronz sănătos. Pielea bronzată este o piele care a răspuns la agresiunea solară.

dr. Andreea Denisa Barbu, medic specialist dermatolog

”Să nu uităm de binecunoscutul iaurt, care nu este chiar un mit...acesta are rolul de a reduce temperatura corpului, asemenea compreselor cu apă la temperatura camerei. Dar recomand compresele cu apă la temperatura camerei în detrimentul iaurtului de la frigider”, a adăugat medicul.

Citeste si:
Farmec lansează campania Magic Black Friday în 13 noiembrie
Farmec lansează campania...

Urmăriți întreaga discuție mai jos și aflați cum ne-am putea păstra totuși bronzul din timpul vacanțelor de vară, dar și ce putem face dacă avem prea multe alunițe pe corp:

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri