Riscul de infectare cu virusul variolei maimuţei este "foarte scăzut" pentru populaţia generală, dar "ridicat" în rândul persoanelor care au mai mulţi parteneri sexuali, a anunţat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

"Pentru populaţia generală, probabilitatea de contagiere este foarte scăzută", a anunţat această agenţie din cadrul UE în prima sa evaluare a riscurilor medicale după apariţia neobişnuită a zeci de cazuri în Europa şi America de Nord, potrivit Agerpres.

"Totuşi, probabilitatea de transmitere a virusului în caz de contact apropiat, de exemplu în timpul raporturilor sexuale cu persoane care au mai mulţi parteneri, este considerată ca fiind ridicată", au subliniat reprezentanţii ECDC.

Cum se manifestă variola maimuței

Variola maimuţei se manifestă mai întâi cu febră puternică şi evoluează rapid cu o erupţie cutanată, care formează pustule pe tot corpul, în special în zona feţei. ECDC recomandă izolarea tuturor persoanelor infectate până când leziunile provocate de boală "sunt complet vindecate" .

În total, 85 de cazuri au fost recenzate până în prezent în opt ţări din Uniunea Europeană (Franţa, Belgia, Germania, Italia, Ţările de Jos, Spania, Portugalia şi Suedia), potrivit ECDC. Autorităţile sanitare din Danemarca au anunţat luni depistarea unui prim caz.

Această boală, considerată "o verişoară" mai puţin periculoasă a variolei umane, eradicată de aproximativ 40 de ani, este endemică în Africa de Vest şi Africa Centrală.

Alte cazuri au fost înregistrate deja şi în Regatul Unit, Statele Unite, Canada şi Australia.

Pe lângă raporturile sexuale, contactul cu mucoasele sau cu plăgile infectate, precum şi picăturile de salivă transmise în timpul unui contact apropiat îndelungat sunt considerate vectori posibili, a precizat agenţia europeană.

"Sunt preocupată de creşterea numărului de cazuri semnalate de variola maimuţei în UE şi la nivel mondial", a declarat comisarul european pentru Sănătate Stella Kyriakides, citată în comunicatul publicat de ECDC.

"Urmărim situaţia cu mare atenţie şi, chiar dacă probabilitatea de contagiere pentru populaţia generală este scăzută, lucrurile pot să evolueze", a prevenit ea.

ECDC a lansat de asemenea un apel la vigilenţă în privinţa unei eventuale transmiteri de la om la animal.

"Dacă se produce o transmitere de la om la animal şi virusul se răspândeşte în populaţia de animale, există un risc ca boala să devină endemică în Europa", a subliniat Stella Kyriakides.

Variola maimuței a fost confirmată în 14 țări, printre care se numără Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, SUA, Canada şi Australia. Cele mai recente cazuri au fost descoperite în Israel și Elveția.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri