România urmează să primească anul viitor o serie de roboți care vor fi folosiți la stingerea incendiilor în zone periculoase, a declarat Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Profesia de pompier este una dintre cele mai tradiționale din lume, însă în ultimii ani echipele de stingere a incendiilor din mai multe țări occidentale au început să adauge roboții pe lista dotărilor. ”Roboții pompieri” pot avea mărimi ce variază de la dimensiunea unui camion de jucărie, la mașinării două tone ce seamănă cu tancuri și care pot furniza chiar și peste 9.000 de litri de apă pe minut pentru stingerea incendiilor.

Aceste utilaje pot intra în clădiri aflate în flăcări și unde temperaturile sunt prea mari pentru pompieri. De asemenea, roboții pot intra și în clădiri incendiate cu risc ridicat, precum cele ale fabricilor de produse chimice.

Raed Arafat menționează că primii roboți vor fi livrați în trimestrul 1 al anului 2023. El nu a precizat valoarea acestora, dar sursa banilor este reprezentată de fondurile europene.

Retail jobs

Avioanele medicale ajung anul viitor

Arafat adaugă faptul că două avioane pentru transportul pacienţilor vor ajunge în ţară în prima jumătate a anului 2023 şi menționează proiecte şi soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului medical de urgenţă.

"Cele două avioane achiziţionate pe partea medicală urmează să sosească; trebuiau să sosească mai devreme, dar acum timpul de livrare este anunţat pe ianuarie-februarie - primul şi aprilie-mai - al doilea. Deja sunt avansate pregătirile, ele se fac în Statele Unite şi aşteptăm să le avem. Astea ne vor creşte capacitatea de reacţie, pe lângă încă două puncte de elicoptere care urmează să se deschidă, unul la Braşov şi unul în judeţul Suceava, şi vom avea 11 puncte de intervenţie aeriană", a precizat Arafat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri F