O întrebare ridicată de multe persoane, pe timpul caniculei extreme care a lovit România, se referă la cele mai potrivite alimente pe care este bine să le consume pentru a trece cu bine de această perioadă. Răspunsul cunoscutei nutriționiste Mihaela Bilic în acest sens aduce în prim-plan un aliment aparent banal, care prin proprietățile sale însă se poate dovedi de mare ajutor în lupta cu canicula: laptele.

Astfel, a afirmat specialista pentru wall-street.ro, laptele este cel mai eficient aliment pentru hidratare și reminalizare pe timp de vară, fiind "incredibil" din punct de vedere al compoziției și hidratând mai bine decât apa.

Aceasta mai spune de asemenea că este o mare iubitoare de produse lactate, findu-i "ciudă" că trăiește într-o țară în care, deși există lapte din abundență, oamenii se întreabă dacă e bine sau nu să consume lactate.

Totodată, Mihaela Bilic mai arată faptul că, mai ales pe timp de caniculă, laptele este mai bine reținut în organism decât apa pentru că este un aliment care conține toate mineralele de care are nevoie corpul nostru, în proporții extrem de eficiente.

Laptele are 87% apă și este unul dintre puține alimente care conține și proteine, și grăsimi și carbohidrați. În general, natura ne-a pus la dispoziție în alimente doar două dintre cele trei grupe principale de nutrienți, tocmai ca să ne încurajeze să mâncăm combinat.

Mihaela Bilic, nutriționist

Mihaela Bilic spune de asemenea că și apa conține minerale, însă raportul dintre calciu și fosfor, felul în care sunt potențate mineralele din lapte datorită prezenței unui strop de proteine și de grăsimi, au demonstrat că la nivel celular apa respectivă este mult mai bine integrată în acest context al compoziției complexe a laptelui.

Prin urmare, adaugă nutriționista, în lapte avem toate cele trei clase în proporții aproape egale.

Mai mult, explică aceasta, compoziția chimică a laptelui este "miraculoasă", punctând acest lucru prin următoarea afirmație: "dacă ar avea și un pic de fibre, am putea să ne hrănim doar cu lapte".

Totodată, Mihaela Bilic specifică faptul că, atunci când vorbește despre lapte, se referă de asemenea și la produse derivate din acesta, cum ar fi iaurtul, laptele bătut, sana, kefirul, brânza, cu alte cuvinte tot ce se poate obține din lapte.

Să luăm drept exemplu țările mediteraneene, ați văzut că și în Turcia și în țările arabe, peste tot pe unde este foarte cald, ei beau acest iaurt sărat și diluat cu apă. Asta înseamnă tradițiile și obiceiurile alimentare, și-au demonstrat eficiența de-a lungul timpului înainte să vină știința cu argumentele sale.

Mihaela Bilic, nutriționist

Prin urmare, specialista întărește faptul că în perioada aceasta de caniculă îi sfătuiește pe consumatori să bea lapte, adăugând, ca beneficiu suplimentar, faptul că este un aliment care are fermenți activi, cu efect probiotic.

Cât despre tensiune și glicemie, Mihaela Bilic dă asigrări că acestea nu scad din cauza acestor produse lactate.

Sursa foto: Facebook / Mihaela Bilic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri