Pescarii profesionisti si asociatiile de pescari din zona Deltei si a Marii Negre vor fi obligate sa vanda pestele la o bursa care va fi construita la Tulcea, cu o investitie de aproximativ 77 milioane lei, finantare asigurata din fonduri nerambursabile alocate prin Fondul European pentru Pescuit si de la buget.

Proiectul reprezentand prima investitie de acest tip din Romania in sectorul piscicol a fost aprobat in sedinta Guvernului.

Bursa va avea 14 puncte de colectare si va concentra oferta de produse pescaresti provenite din zona Deltei Dunarii si a Marii Negre, scrie Mediafax.

"Bursa de Peste din Tulcea va concentra oferta de produse pescaresti provenite din zona Deltei Dunarii si a Marii Negre, prin cele 14 puncte de colectare apartinand Bursei unde asociatiile de pescari si pescarii profesionisti din aria Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii vor avea obligatia de a transporta pestele capturat. Se creeaza astfel posibilitatea comercializarii pestelui direct prin Bursa de Peste, unde pretul se stabileste in mod transparent, ceea ce va contribui la reducerea pescuitului ilegal si la eliminarea verigii intermediare reprezentate de speculanti. La randul lor, cumparatorii vor beneficia de produse comercializate in conditii optime de igiena si conservare", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, Sorin Manaila, a prezentat acest proiect la inceputul lunii noiembrie, spunand ca anual se pescuieste in Delta Dunarii circa 5.000 de tone de peste.

"Este vorba de pestele din acvacultura si de cel prins de pescari. Acum, pescarul se duce la o cherhana cu pestele prins si primeste niste bani pe el. Uneori nu i se cumpara tot pestele, alte ori primeste bani la negru", a spus seful ANPA.

Cea mai mare bursa de peste din lume este la Tokyo, cu vanzari zilnice de circa 2.000 de tone.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Stufarisul de la Sic si Lacul Stiucilor, delta din inima Transilvaniei