Atunci cand vorbesc despre ei insisi, romanii se caracterizeaza ca fiind in principal persoane civilizate, deschisi sa invete si loiale, potrivit unei cercetari realizate de compania de consultanta si training Result Development. Afla aici ce cred romanii despre compatriotii lor.

Studiul Caracteristici culturale la romani realizat de Result Development a fost realizat in perioada martie-octombrie pe 1.132 de participanti din toata tara. Acestia au evaluat 80 de caracteristici culturale pe o scara de la 1-7.

Astfel, din studiu reiese ca romanii se vad in marea lor majoritate drept oameni care dau dovada de un comportament civilizat (86,6%), deschisi spre invatare (83,7%) si se caracterizeaza prin loialitate (80%).

Printre caracteristicile enumerate de acestia se numara disciplina (77,7%), orientarea catre viitor (74,6%), standardele personale inalte (74,4%), precum si cooperarea, competenta, integritatea, perseverenta si perfectionismul.

“Aceste caracteristici, nefiind impartasite si de ceilalti sunt doar proiecte si aspiratii, pe care le putem insa controla”, a declarat Dorin Bodea, Senior Consultant, Result Development.

Astfel, cand vorbesc despre ceilalti, romanii ii caracterizeaza ca fiind persoane cu tendinte spre barfe, scenarii si jocuri politice (81,3%), care manifesta dorinta de a fi sefi si a prelua puterea (81,1%), precum si cu tendinta de a se crede mai destepti (75,1%).

In acelasi timp, romanii cred unii despre ceilalti ca sunt dornici de a fi laudati (72,6%), cauta tapi ispasitori (72,5%), sunt orgoliosi si mandri (71,8%), precum si comozi si lenesi (71,2%).

“Cei mai multi romani isi doresc puterea pentru a putea influenta pe cei din jur. Sefia coreleaza de cele mai multe ori cu orgoliu”, a adaugat Bodea.

La congruenta dintre perceptia de sine si cea fata de ceilalti se numara spiritul de familie (77,2%), ospitalitatea (73%), dorinta de schimbare (72,7%), libertatea, inteligenta, independenta, competitivitatea, indrazneala, curajul, creativitatea si inovarea.

Tot aici, respondentii au enumerat spontaneitatea, cinismul si centrarea pe probleme.

Cei peste 1.000 de participanti la studiu au studii superioare in proportie de 90%, sunt angajati (80%) si provin din toate zonele tarii.


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Piesa care va reprezenta Romania la Eurovision 2019, votata duminica