Studiul Caracteristici culturale la romani realizat de Result Development a fost realizat in perioada martie-octombrie pe 1.132 de participanti din toata tara. Acestia au evaluat 80 de caracteristici culturale pe o scara de la 1-7.

Astfel, din studiu reiese ca romanii se vad in marea lor majoritate drept oameni care dau dovada de un comportament civilizat (86,6%), deschisi spre invatare (83,7%) si se caracterizeaza prin loialitate (80%).

Printre caracteristicile enumerate de acestia se numara disciplina (77,7%), orientarea catre viitor (74,6%), standardele personale inalte (74,4%), precum si cooperarea, competenta, integritatea, perseverenta si perfectionismul.

“Aceste caracteristici, nefiind impartasite si de ceilalti sunt doar proiecte si aspiratii, pe care le putem insa controla”, a declarat Dorin Bodea, Senior Consultant, Result Development.

Astfel, cand vorbesc despre ceilalti, romanii ii caracterizeaza ca fiind persoane cu tendinte spre barfe, scenarii si jocuri politice (81,3%), care manifesta dorinta de a fi sefi si a prelua puterea (81,1%), precum si cu tendinta de a se crede mai destepti (75,1%).

Citeste si:

In acelasi timp, romanii cred unii despre ceilalti ca sunt dornici de a fi laudati (72,6%), cauta tapi ispasitori (72,5%), sunt orgoliosi si mandri (71,8%), precum si comozi si lenesi (71,2%).

“Cei mai multi romani isi doresc puterea pentru a putea influenta pe cei din jur. Sefia coreleaza de cele mai multe ori cu orgoliu”, a adaugat Bodea.

La congruenta dintre perceptia de sine si cea fata de ceilalti se numara spiritul de familie (77,2%), ospitalitatea (73%), dorinta de schimbare (72,7%), libertatea, inteligenta, independenta, competitivitatea, indrazneala, curajul, creativitatea si inovarea.

Tot aici, respondentii au enumerat spontaneitatea, cinismul si centrarea pe probleme.

Cei peste 1.000 de participanti la studiu au studii superioare in proportie de 90%, sunt angajati (80%) si provin din toate zonele tarii.