Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii, a anuntat vor fi demarate lucrarile la o noua forma a proiectului legislativ privind sistemul sanitar, care va prevede schimbari in organizarea spitalelor si in sistemul de asigurari sociale.
Este nevoie de o reforma in sistemul sanitar deoarece, in prezent, acesta se confrunta cu o serie de probleme, incepand cu cele de finantare pana la calitatea serviciilor medicale. La elaborarea proiectului pe care il vom prezenta Guvernului Romaniei vom coopta pe toti cei interesati de acest act normativ, medici, juristi, reprezentanti ai pacientilor, pe cei ai sindicatelor etc", a declarat Ritli Ladislau, intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Ministrul a estimat o perioada de aproximativ trei-sase luni pentru consultari, urmand ca apoi proiectul sa fie supus dezbaterii publice.

Vinerea trecuta (13 ianuarie), presedintele Traian Basescu a cerut public primului ministru retragerea proiectului noii legi a sanatatii, lansat in dezbatere publica pe 28 decembrie 2011.

Inteleg ca foarte multi sunt multumiti cu actualul sistem de sanatate. In aceste conditii, va pot spune ca cer public prim-ministrului retragerea proiectului care viza reforma in sanatate", a spus Basescu.

Medicina de urgenta, marul discordiei dintre Arafat si Basescu

Dezbaterea publica privind proiectul publicat pe site-ul MS la sfarsit de 2011 a luat o alta intorsatura dupa izbucnirea scandalului dintre Raed Arafat, fondatorul SMURD, si presedintele Traian Basescu pe tema medicinei de urgenta.

Cei doi sau schimbat replici dure intr-o emisiune de la Realitatea TV. Arafat si-a aratat temerile privind „mercantilizarea” actului de salvare de vieti prin deschiderea sistemului medical de urgenta si catre companiile private. Serviciile publice de urgenta, in care intra si SMURD, ar intra in competitie cu cele private pentru accesul la fondurile publice.

Disputa a culminat cu demisia lui Raed Arafat din functia de subsecretar de stat, in locul sau venind Andrei Georgescu, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Universitar. Traian Basescu a tinut apoi o declaratie de presa (11 ianuarie) in care a concluzionat ca SMURD este un serviciu public, creat de stat, si ca se declara un sustinator al reformarii sanatatii.

Tot atunci, seful statului a facut o serie de precizari privind sistemul sanitar si a aratat ca principalele „bube” ale sectorului sanatatii sunt monopolul CNAS, un „dezastru din punctul de vedere al eficientei cheltuielilor”, politizarea sistemului sanitar, ineficienta in administrarea fondurilor, coruptia si, „abia pe ultimul loc” – finantarea.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri