“Diminuarea populatiei este grava indeosebi in Romania pentru ca tendinta de scadere a sporului natural nu este compensata ca in Occident prin imigrare. Mai grav e ca au emigrat oameni aflati la varsta activa, la 20, 30 de ani, deci va aparea o problema: raportul dintre pensionari si populatia activa, care si acum este mare”, spune sociologul Mircea Kivu, pentru wall-street.ro.

Raportul dintre numarul pensionarilor si cel al persoanelor active se va dezechilibra si mai mult peste 20 de ani, cand cei nascuti in anii '60-'70 vor deveni pensionari, iar populatia activa va fi formata din cei nascuti in anii '90.

Kivu precizeaza totodata ca desi datele recensamantului nu sunt o surpriza, Institutul de Demografie facand proiectii despre scaderea alarmanta a populatiei inca de acum 5 ani.

“In Romania, nu exista o politica demografica pentru ca efectele se vad in zeci de ani, iar politicienii nu par sa fie dispusi sa investeasca pe termen lung”, apreciaza Kivu.

Citeste si:

Sociologul remarca totodata ca masurile demografice care ar putea fi luate acum vor genera efecte abia peste zeci de ani.

“Din pacate, raul este prea mare pentru a fi eliminat. E ca si cum o banchiza de gheata se indreapta spre noi, iar noi ii vedem doar varful”, concluzioneaza Mircea Kivu.

Potrivit rezultatelor provizorii ale recensamantului din 2011, populatia stabila a Romaniei a fost de 19,04 milioane persoane, din care 18,38 milioane au fost persoane prezente, iar 659.000 temporar absente. Ultimul recensamant a fost efectuat de Institutul National de Statistica in 2002.

Sursa foto: Agerpres