6 Februarie 2012

Statul va participa cu numerar la majorarea capitalului in companiile la care este actionar minoritar



Statul va participa cu aport in numerar la majorarea capitalului in companiile la care este actionar minoritar, dar va tranzactiona si la Bursa drepturi de preferinta rezultate din calitatea sa de actionar, pe baza unor prevederi pe care Guvernul le vrea adoptate pana cel tarziu in vara acestui an, potrivit Mediafax.

In acest sens, Guvernul va modifica legile de privatizare a societatilor comerciale, printr-un proiect prevazut sa fie aprobat de Parlament pana cel tarziu la sfarsitul lunii iunie, urmand ca pana in luna septembrie sa adopte si un proiect de lege distinct.

Cele doua proiecte de legi au fost programate initial sa fie adoptate anul trecut, dar au fost incluse in final in programul legislativ al Guvernului pentru acest an.

Documentul releva ca legile aflate in pregatire "vor permite participarea statului roman, in calitatea sa de institutie publica implicata si de actionar minoritar la operatori economici, cu aportul in numerar al acestuia in cazul majorarilor de capital social, precum si tranzactionarea de catre stat, prin mecanisme ale pietei de capital, a drepturilor de preferinta nascute si cuvenite acestuia ca urmare a calitatii de actionar".

Dreptul de preferinta este o valoare mobiliara negociabila, care incorporeaza dreptul titularului de a subscrie cu prioritate actiuni in cadrul unei majorari a capitalului social, proportional cu numarul de drepturi detinute la data subscrierii, intr-o perioada de timp determinata.

Guvernul va regla si un mecanism prin care institutiile publice, regiile autonome si societatile comerciale la care statul este majoritar sa cumpere actiuni si active si va introduce in contractele de privatizare o serie de prevederi privind exercitarea dreptului de optiune de cumparare/vanzare.

Electrica vrea sa isi exercite in acest an dreptul de optiune de vanzare catre Enel a actiunilor pe care le detine la firmele desprinse din Electrica Muntenia Sud, preluata de grupul italian in 2008. Guvernul este obligat sa schimbe legea, care nu prevede un astfel de drept.



Citeste si