In ziua in care guvernul a decis ca alegerile locale sa fie organizate la 10 iunie 2012, PDL-istul cu cele mai mari sanse sa intre in cursa pentru primaria Capitalei, Silviu Prigoana, spune ca este pregatit pentru campania electorala si propune, in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro, mutarea sediilor ministerelor din centrul Capitalei.
Wall-Street.ro: Cand veti anunta candidatura la Primaria Capitalei?
Silviu Prigoana: Partidul stabileste acest lucru si nu este in atributiile mele sa vorbesc aceste detalii. Avem o competitie interna, cu mai multi candidati. Sunt eu, alaturi de Cristian Preda, Toader Paleologu si Monica Macovei.

Wall-Street.ro: In ce consta competitia interna din partid?
Silviu Prigoana: Am spus conducerii PDL inca din prima zi ca nu are rost sa competitionam intre noi. Mai bine facem sondaje de opinie decat sa ne intrecem in zadar.

[Silviu Prigoana este reprezentantul PDL cel mai bine plasat in sondaje pentru a candida la Primaria Capitalei, insa in partid exista si varianta sustinerii unui candidat independent, a declarat liderul democrat-liberalilor Elena Udrea, potrivit Mediafax.]

Wall-Street.ro: Aveti sanse sa fiti propus candidatul PDL? Ce calitati trebuie sa aiba viitorul candidat?
Silviu Prigoana: Doua caracteristici sunt esentiale pentru un candidat bun: notorietatea si carisma. Insa, partidul are alta gandire. Poate ca mai exista un al treilea criteriu, insa eu nu l-am descoperit inca. Cetateanul hotaraste cu stampila pe cine voteaza in functie de cele doua trasaturi fundamentale.

Wall-Street.ro: Pe langa cele doua conditii, notorietatea si carisma, cat de importante sunt proiectele?

Silviu Prigoana: Teoria cu proiectele este o vrajeala si nu este relevanta. Spre exemplu, proiectele propuse in campania electorala de Vasile Blaga au fost mai bune decat cele ale lui Oprescu. (…) Sorin Oprescu a ajuns sa cada in ridicol dupa trei ani de mandat, cu autostrada suspendata. Acest proiect este o mare greseala pentru Bucuresti, unde trebuie sa degajam circulatia.

Wall-Street.ro: Promisiuni despre fluidizarea traficului am auzit in toate campanile electorale. De cat timp este nevoie pentru realizarea acestui proiect, in opinia dumneavoastra?

Silviu Prigoana: Sunt necesare cel putin doua mandate, insa trebuie sa ai Parlamentul si Guvernul de partea ta. Deciziile apartin acestor institutii, in cele din urma. (…) Pentru ca sunt scutite de taxe si impozite pe terenuri, institutiile statului s-au extins cat au putut de mult in centrul Bucurestiului. Suntem de rasul Europei cu Senatul si Camera Deputatilor intr-o cladire imensa, cu 471 de parlamentari care stau pe 300.000 de patrati.

[La nivelul PDL Bucuresti a fost realizat un sondaj de opinie pentru stabilirea candidatului PDL la Primaria Capitalei, intrebarile vizandu-i pe Monica Macovei, Silviu Prigoana si Adriean Videanu, astfel urmand sa fie stabilit profilul candidatului formatiunii. Rezultatele sondajului ar putea fi facute publice maine.]

Wall-Street.ro: Contra-candidatii din partid – Cristian Preda, Monica Macovei, au un profil politic diferit de al dumnevoastra. Poate ca nu sunt adecvati pentru acest post.

Silviu Prigoana: Asta hotaraste partidul. Toader Paleologu este un candidat carismatic care a castigat electorat prin glume fine. Un primar bun nu trebuie sa fie un bun gospodar. Aceasta e o perceptie gresita. Trebuie sa fie un vizionar, nu un manager, sa anticipeze cum va arata Bucurestiul peste 20 de ani si sa isi conduca echipa pentru a ajunge acolo. Trebuie sa identifice necesitatile unei urbe in dezvoltare. De asemenea, are nevoie de Guvern si Parlament, astfel incat sa lipeasca inclusiv Ilfovul de Bucuresti. Daca vrei sa continui o investitie si sa te extinzi, ai nevoie de autorizatie de la fiecare sat si comuna. Ca primar, nu poti face nimic. Un primar este executantul Consiliului General. . (…) Sunt putin oameni care sa aiba viziune pentru urmatorii 20-50 de ani. Toata lumea gandeste pe termen scurt, ca in filmul “Da lovitura si fugi”.

Wall-Street.ro: Observ ca aveti deja un mesaj electoral. Vorbiti despre viziune si ideea de executie. Ce ii mai trebuie unui viitor primar?
Siviu Prigoana: Primarul are nevoie de viziune si de un sistem relational cu Parlamentul si Guvernul. Daca nu reuseste sa atraga o echipa, in cazul de fata Consiliul General, nu o sa rezolve nimic. Asa se intampla si in Tokyo sau Chicago.

Wall-Street.ro: Credeti ca Sorin Oprescu poate fi invins la alegerile locale?

Silviu Prigoana: Absolut. Nu exista om invincibil pe planeta asta. Si Obama, care a fost o mare dezamagire, poate fi infrant. Nu exista niciun cetatean infailibil pe lumea asta.

Wall-Street.ro: Presedintele Traian Basescu a spus ca Oprescu e greu de batut. Cum comentati?

Silviu Prigoana: Este parerea domnului presedinte, nu il contrazic, insa pot sa ii demonstrez ca nu e asa.

Wall-Street.ro: Concret, cum? Prin confruntare directa?

Silviu Prigoana: Sa intru intr-o competitie electorala cu domnul Oprescu. Diferit intre noi doi este faptul ca eu nu am ce pierde: nu am fost primar general, nu voi pierde acel fotoliu. Sunt detasat de aceasta actiune. In cazul in care voi fi nominalizat de partid, pentru mine va fi simplu sa intru intr-o batalie electorala luptandu-ma pentru ceva care nu imi poate lipsi.
Wall-Street.ro: Ati masurat nivelul de incredere pe care populatia o are in dumneavoastra?
Silviu Prigoana: Partidul a facut asta.

Wall-Street.ro: Unde va situati?

Silviu Prigoana: Nu stau rau.

Wall-Street.ro: Ok, dar nu aveti mai mult de 50%.

Silviu Prigoana: Ah, nu. Oprescu, care a taiat panglici, are 55%. Eu sunt aproape de 24%, iar acest procent il am chiar daca nu a fost anuntat candidatul PDL. Dupa ce anunti candidatura, opiniile se schimba, votantii mai migreaza dintr-o parte in alta. Prezenta la vot va fi o mare problema si va castiga cel care isi va mobiliza mai bine candidatul fidel. Oprescu nu are un electorat propriu. El a fost votat pe fondul unui sentiment de fronda a cetatenilor ca ar fi obstructionat. S-a victimizat mult pe ideea ca a fost oprit sa candideze si nu a avut in spate o masinarie de partid, un electorat care sa il sustina, cu militanti. Nu a avut atunci si nu are nici in momentul de fata.

Wall-Street.ro: Sunteti pregatit pentru o noua campanie electorala?

Silviu Prigoana: Desigur. In momentul in care intri in politica, trebuie sa fii creativ si pregatit sa pierzi. Trebuie sa stii sa pierzi, iar eu nu am aceasta problema: mi-am ingropat o nevasta, am pierdut un picior si un copil. Peste mine au trecut lucruri adevarate.
Wall-Street.ro: Mai regretati intrarea in politica?

Silviu Prigoana: Nu imi mai pare rau. Exista o vorba: “Niciodata sa nu iti para rau de ce ai facut, ci de ce puteai sa faci si nu ai facut.”
Wall-Street.ro: Ok. Ce puteati face ca parlamentar si nu ati reusit? Care este cea mai mare nerealizare?

Silviu Prigoana: Nu am reusit sa ii dau afara pe parlamentari din Casa Poporului. Ei au impresia ca Palatul Parlamentului este mostenit de la mama lor. Am propus mutarea in viitorul sediu al Bibliotecii Nationale, de pe malul Dambovitei. Multe parlamente din lumea asta sunt pe malul apei. Cladirea putea sa genereze cel putin 15.000 de locuri de munca si un milliard venituri la bugetul de stat. Pentru casa asta a muncit o tara intreaga. Muncitorii care au lucrat la constructie ar fi primit supliment la pensie din banii obtinuti din aceasta mutare. Aici se lucreaza doua zile pe saptamana: luni si marti. In rest, e statiune. Aceasta cladire de 300.000 de metri patrati trebuie incalzita iarna, racita vara. Sunt 4.500 de persoane care lucreaza cu 50 de milioane de euro cheltuieli pe an.

Wall-Street.ro: Investorii au fost interesati de Casa Poporului?

Silviu Prigoana: Au fost multi investitori care s-au perindat pe aici cand au auzit vestea. Unii au oferit o chirie de 10 milioane de euro pe luna. Au fost interesate mai ales fondurile de investitii, care au intrat masiv in industria de entertainment. Miliarde de dolari se invart in jurul industriei de entertainment. Turistii nu se mai duc in Las Vegas pentru rulete, doar 9% fac asta, ci cauta targurile, cumparaturile, marile lansari, adica entertainment-ul. Trebuie sa ii asiguram turistului conditii pentru distractie. Se inchide partia din Poiana Brasov la ora 16. Ce faci dupa? Nimic!

Wall-Street.ro: Avem si alte sedii ale institutiilor de stat care pot avea o alta intrebuintare?
Silviu Prigoana: Categoric! In primul rand, trebuie scoase ministerele din centrul Bucurestiului. Este o mare eroare sa ai Ministerul Agriculturii in centrul orasului. Vin nemultumitii cu vacile si se duc in Piata Universitatii cu talanga. Nu se poate asa ceva! E o cladire de patrimoniu care poate fi transformata rapid in muzeu. In plus, toti romanii au treaba la minister, astfel incat orasul se aglomereaza. Propun sa mutam ministerele in afara orasului, pe centura. Toate orasele de pe planeta incearca sa isi fluidizeze circulatia rutiera, doar noi vrem sa legam A1 de A2 prin centrul Bucurestiului. Asta este o tampenie. Toti vor sa isi dezvolte pasajele pietonale, si doar noi ne propunem sa mai facem un pasaj.

Wall-Street.ro: Revenind la posibilul viitor contra-candidat . Care credeti ca au fost principalele realizari ale lui Sorin Oprescu?

Silviu Prigoana: Au fost doua - stadionul National Arena si pasajul, ale carui lucrari au fost finalizate in mandatul dansului. Multi primari incep proiecte bune care sunt incheiate in alte mandate. Peste tot in lume e asa: multi au taiat panglici la stadioane si pasaje incepute de predecesorii lor.

Wall-Street.ro: Care a fost cel mai bun primar al Capitalei?

Silviu Prigoana: Unul dintre cei mai buni, pe care lumea l-a uitat, a fost Crin Halaicu, care a dat apa locuitorilor. In mandatul sau a fost creata aductiunea de la Ogrezeni, proiect inceput pe vremea lui Ceausescu. Pana atunci, apa era disponibila cu portia dupa ora sase. A fost cel mai bun lucru care s-a intamplat pentru Bucuresti. Traian Basescu a reusit desfiinteze comertul stradal intr-un oras care arata ca un bazar. A fost o performanta pentru ca nu puteam intra in Comunitatea Europeana cu un talcioc.
Wall-Street.ro: De ce credeti ca Romania ar trebui sa reintroduca pedeapsa cu moartea?

Silviu Prigoana: Intrucat 91% din populatia Romaniei doreste acest lucru, potrivit unui sondaj de opinie.

Wall-Street.ro: Depinde cum au fost formulate intrebarile din acest sondaj. Poate ca raspunsurile a fi diferite la un referendum.

Silviu Prigoana: Eu cred ca ar trece de un referendum. Pedeapsa nu trebuie introdusa in Codul Penal pentru aplicare, ci in actele criminale cu premeditare, criminalul sa mai aiba si aceasta optiune de gandire: Daca trag, s-ar putea sa trag in mine. Altfel, e linistit pentru ca va lua doar 25 de ani, mai scrie o poezie si mai face vreo doua universitati. Apoi, munca a fost abrogata in penitenciare, acolo au Biserica, fitness si beneficiaza de 2.700 de calorii pe zi. Omul isi permite sa faca lucruri care pentru societate sunt deplasate.

Wall-Street.ro: Cum comentati replica lui Cristian Preda (foto), care v-a contrazis cu un argument bun?
Silviu Prigoana: Cristi Preda nu a inteles ca deputatii si senatorii reprezinta vocea poporului, iar daca cetatenii isi doresc un lucru, atunci trebuie sa aduca dezbaterea in Parlament. Nu este obligatoriu sa treaca.

Wall-Street.ro: Cat de natural este acest „razboi” al ideilor intre cele doua tabere din PDL?

Silviu Prigoana: Nu este un razboi, doar ca avem opinii diferite. Eu am mai spus ca Romania nu e pregatita pentru introducerea pedeapsei cu moartea. Cristian Preda nu intelege ca rolul sau de europarlamentar este sa duca mesajul poporului la Bruxelles. In democratie majoritatea conteaza. Asa arata jocul politic: un om politic e votat si trebuie sa duca mai departe ce vrea cetateanul. Insa, in Romania nu e asa: doar 10% dintre parlamentari au fost alesi prin vot popular, restul prin calculator. Si aici e o lacuna a legii. Si domnul Cristian Preda a fost bagat cu lingura de lemn a politicii romanesti pe o lista de a ajuns europarlamentar. El nu a fost inscris intr-un vot popular direct, probabil ca din acest motiv are o viziune deformata fata de ce inseamna un deputat, senator sau europarlamentar.

Wall-Street.ro: Colegul dumneavoastra, Ioan Oltean, vrea un CNA pentru online. Ati fost primul care ati propus ideea de acorda Consiliului National al Audiovizualului anumite competente in materie de presa scrisa si online. Mai credeti in aceasta idee?

Silviu Prigoana: Mai cred foarte mult in aceasta propunere. Eu am lucrat in audiovizual si stiu ca legea CNA spune ca radioul si televiziunile au obligatia sa citeze sursa in momentul in care dau o stire. Ei citeaza presa scrisa, site-urile de stiri ori alte portaluri, cum e YouTube. Ce sens are sa avem reglementari doar pentru radio si televiziune?

Wall-Street.ro: Dar in UE nu exista astfel de reglementari. Dimpotriva, tendinta este de dereglementare...

Silviu Prigoana: De ce sa facem ca altii? Trebuie sa avem demnitatea sa ne comparam cu noi insine, nu cu cei din sud sau vest.

Wall-Street.ro: De asemenea, tendinta este spre autoreglementare, nu catre legi ale Statului. Ce opinie aveti?

Silviu Prigoana: In momentul in care va functiona autoreglementarea in statiile televiziune, presa scrisa si pe Internet, atunci poti renunta la lege. Asociatiile profesionale de ziaristi incearca de 20 de ani autoreglementarea si nu reusesc sa isi autoreglementeze continutul. Discutiile revin in atentia publica o data la un an si jumatate sau in timpul alegerilor, cand intalnim tot felul de nenorociri in presa: informatii false, imagini trucate si alte lucruri inacceptabile. Eu nu am cerut ca CNA sa se ocupe de intreaga presa scrisa si de tot Internetul, ci doar de publicatiile de informatie care vor sa fie citate. Daca esti blog, scrii ce vrei, insa daca te autotintitulezi site de informatii, atunci trebuie sa fii reglementat.

Wall-Street.ro: Prin ce credeti ca veti ramane cunoscut in posteritate?

Silviu Prigoana: Prin faptul ca sunt creatorul televiziunilor de nisa din Romania. Viata mi-a demonstrat ca am avut inspiratie: in prezent sunt vreo sase televiziuni de stiri. Pe langa cele centrale, mai avem multe televiziuni locale. Eu nu am facut nimic altceva decat sa umplu piata cu ce avea nevoie. Cand am deschis TV Sport, la fel, am fost contestat. Uite ca am avut dreptate in privinta nevoilor pe care le au romanii. (…) Nu neaparat ca imi plac nisele. Ar fi fost culmea sa mai deshid o televiziune generalista in conditiile in care erau deja sapte pe piata.

Wall-Street.ro: Mai sunteti implicat in afaceri?

Silviu Prigoana: Nu mai sunt implicat deloc.

Wall-Street.ro: Imi e greu sa cred ca nu discutati cu managerii ori cu familia despre business..
Silviu Prigoana: Nu mai discut cu ei decizii de business. Am cesionat absolut tot catre copiii mei. Fiul cel mare trebuie sa conduca aceste companii astfel incat sa nu dea faliment in urmatorii 15 ani. Copiii cei mici trebie sa fie beneficiarii actiunilor acestor companii. Sursele mele de venit inventica si drepturile de proprietate industriala si intelectuala. Nu mai am venituri din dividende. Honorius (n.red.: unul dintre fii sai, Honorius Prigoana) mi-a spus ca vinde compania. Sa o vanda, sa fie sanatos, si eu am vrut sa fac acelasi lucru, am cerut 240 de milioane de euro, insa am primit doar 80. (…) Am venit din Statele Unite, unde am dat faliment cu doua companii din imobiliare, hotarat sa vand tot. Simteam ce urmeaza sa se intample, ca vine criza.

Wall-Street.ro: Care a fost cel mai mare esec in business?

Silviu Prigoana: Am avut o firma foarte buna de software, dar au intrat pe fir indienii care lucrau foarte ieftin. Un alt esec a fost Rosal Electronics, un producator de DVD-uri pe care l-am vandut in urma cu trei ani. Piata si evolutia tehnologiei mi-au dat o lectie. Am invatat ce inseamna falimentul. Trebuie sa iti treaca repede resemnarea.

Wall-Sreet.ro: Cat de multi castigati din drepturile de proprietate industriala?

Silviu Prigoana: Ma bazez foarte mult pe proprietatea industriala si inventica. Daca ai inventat un lucru, atunci protejeaza-l. La un moment dat, iti va fi bine si vei trai doar din vanzarea patentului. Chiar daca lumea ma vede mai mult la televizor, eu castig foarte bine din inventiile mele: sute de sute de mii de euro pe an din drepturi de proprietate industriala.

Wall-Street.ro: Romanii cred despre tara lor ca este un loc in care nu poti sa faci afaceri in mod cinstit? Care credeti ca este explicatia?

Silviu Prigoana: A fost o perceptie bagata in cap romanilor de media…

Wall-Street.ro: Poate ca perceptia se bazeaza pe faptul ca avem multi oameni de afaceri care fac business cu statul, printre care va numarati si dumneavoastra.
Silviu Prigoana: Asa o fi. Dar, uite avem un roman care a creat un soft si l-a vandut lui Bill Gates pe milioane de dolari. Un exemplu care demonstreaza ca poti face afaceri cinstite fara sa lucrezi cu statul.

Wall-Street.ro: Ce investitii aveti in imobiliare? Cum credeti ca vor evolua preturile activelor?

Silviu Prigoana: Am investit in real estate doar in proprietati personale. Dezvoltari imobiliare am facut doar in Statele Unite si am gresit ca nu am intrat mai repede. Cred ca piata imobiliara se va aseza in urmatorii doi-trei ani de zile. Un apartament nou cu doua camere va costa 20.000 de euro, iar unul vechi, 10.000 de euro. Calculul este foarte simplu: a treia parte a unui salariu pe 20 de ani. La noi s-a ajuns la fabulatii de sute de mii de euro. Ce salariu poti sa ai pentru a rambursa 3.000 de euro pe luna?

Wall-Street.ro: Sunteti interesat de piata de capital? Ati lista Rosal pe bursa?

Silviu Prigoana: Din pacate, nu avem piata de capital in Romania. De asemenea, piata de capital lucreaza cu bani virtuali si riscurile sunt foarte mari. Cica Facebook ar valora 90 de miliarde de euro. Pretul unei companii este cel pe care il primesti, nu unul estimativ. Nu avem cultura pietei de capital, nici mentalitatea de investitor pe bursa. Putini romani, printre care se numara si oamenii politici, stiu cu ce se mananca bursa.

Firma Rosal nu e pregatita sa intre pe Bursa. In momentul in care te listezi la Bursa, se schimba fundamental partea decizionala intr-o companie. Ai proceduri de indeplinit, iar licitatiile nu stau dupa tine.

Wall-Street.ro: Ce afacere ati lansa astazi cu 10.000 de euro?
Silviu Prigoana: Doar in servicii, domeniu in care Romania este deficitara. Nu pot sa cumpar nimic la ora 2 noaptea, daca imi doresc acest lucru. In Statele Unite, 70% din populatie lucreaza in servicii. De exemplu, noi, romanii, nu avem dezvoltat conceptul de valet parking. Romanii se tem ca vor ramane fara masina.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri