Autoritatile au dat solutii de restituire in natura pentru doar 23.382 de cazuri din cele 202.114 cereri de recuperare a proprietatilor preluate abuziv de comunisti, numai in cazul a 17.351 solicitari fiind vorba exclusiv de restituire in natura, adica sub 10% din total.
Pentru 5.743 de situatii s-a aplicat restituirea in natura si in bani, iar pentru 288 de cazuri s-a procedat la restituirea in natura si compensare, astfel ca totalul despagubirirea in natura reprezinta 11,5% din cererile depuse, potrivit Mediafax.ro.

Datele publicate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pentru finele anului 2011 arata un esec total al procesului de restituire, in conditiile in care este vorba de o perioada de szece ani de la aparitia Legii 10/2001.

Astfel, circa 122.150 de solicitari, adica mai mult de jumatate dintre cererile de restituire, au fost respinse, redistribuite sau pur si simplu nesolutionate.

Din aceasta categorie cele mai multe cereri sunt inca nesolutionate, in numar de 53.114, iar alte 23.489 au fost redirectionate.

De asemenea, un procentaj foarte ridicat il reprezinta cererile respinse, si care cel mai probabil se afla pe rolul instantelor de judecata.

Intarzierea in solutionare a fost cauzata in primul rand de lipsa oricaror sanctiuni pentru functionari si autoritati, inclusiv in cazul in care fostii proprietari au obtinut in instanta si despagubiri pentru lipsa de folosinta.

Solutia cea mai raspandita a fost restituirea in echivalent, preferata mai ales de cei care cumparau drepturi litigioase si urmareau lichiditati immediate. Restituirea in echivalent s-a aplicat pentru 53.602 cereri de despagubire, adica un sfert din total, ceea ce justifica intr-un fel si suma mare pe care statul a platit-o pana in prezent.

Paradoxal apare in aceste conditii propunerea din proiectul de act normativ prin care se intentioneaza eliminarea restituirii in natura, singura varianta prin care de fapt bugetul statului sau datoria publica nu sunt afectate.

Despagubirile pentru imobilele nationalizate vor fi platite de stat fostilor proprietari in limita a doar 15% din valoarea reala a bunului, pe o perioada esalonata intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Modificarile sunt avansate de Guvern intr-un proiect de lege, care urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica si, ulterior, transmis Parlamentului.

"Despagubirile vor fi esalonate in transe egale, anual. Suma care va fi alocata pe an este de 531 milioane lei, atat isi permite statul sa aloce, s-a avut in vedere in primul rand strategia fiscal-bugetara", a declarat, la Guvern, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRM), Dorina Danielescu.

Proiectul mai prevede ca vor fi eliminate masurile reparatorii prin restituirea in natura a proprietatii solicitate sau compensarea cu alte bunuri ori servicii sau restituirea pe alt amplasament, fiind acceptata doar plata despagubirilor in conditiile acestui proiect de lege.

Conform documentului, despagubirile pentru imobile nationalizate vor fi platite in transe egale, anuale, esalonat, pe o perioada de 10 ani si actualizate doar cu ultimul indice al preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica, in raport cu indicele preturilor de consum stabilit la data emiterii titlului de plata.

Sumele prevazute in hotararile judecatoresti definitive si irevocabile si in titlurile de despagubire eliberate de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, emise sau, dupa caz, pronuntate pana la data intrarii in vigoare a noii legi si neexecutate, vor fi achitate esalonat pe o perioada de 12 ani, tot in transe anuale, egale. Despagubirile pentru cetatenii romani prejudiciati prin confiscarea bunurilor in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta vor fi platite esalonat tot pe o perioada de 12 ani, in transe anuale, egale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri