Fuia: Programul "Rabla" pentru tractoare este o rabla

Programul "Rabla" pentru tractoare este o rabla deoarece prima acordata fermierilor este insuficienta pentru a-i ajuta pe acestia sa cumpere utilaje noi, a declarat joi ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

"In ultimii sapte ani s-au alocat din bani europeni si nationali peste un miliard de euro pentru dotarea fermelor. Iar acum, prioritatea este sa dotam fermele cu zootehnie, pentru a integra productia agricola primara", a spus Fuia, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, micii fermieri au ramas in schimb in urma cu dotarea fermelor, pentru ca nu au capacitatea financiara si administrativa pentru a contracta credite sau a aplica pentru fonduri europene.

"Pentru acestia a fost creat programul Rabla pentru tractoare. Dar acest program este o rabla. Consuma o tona de hartii birocratice si are o prima pentru un Logan, nu un tractor. Cu 4.000 de euro prima fermierii pot doar sa-si faca nervi, nu sa-si cumpere tractor", a afirmat Fuia.

El spune ca un tractor de 65CP costa circa de 24.000 euro, iar unul de 250CP ajunge pana la 120.000 euro.

"In acest context, sustin initiativa celor de la MAT Craiova de a produce tractoare si utilaje de mica capacitate, la preturi competitive pentru micii fermieri", a mai afirmat ministrul.

In Romania sunt aproximativ 180.000 de tractoare, cu 30.000 mai mult fata de 1990, insa cele mai multe sunt uzate fizic si moral.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri