[UPDATE] Candidatul socialist Francois Hollande a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale franceze cu 28,56 la suta, in fata presedintelui in exercitiu Nicolas Sarkozy, care a obtinut 27,07 la suta, potrivit rezultatelor aproape definitive ale Ministerului de Interne.

Potrivit acestor rezultate citate de Mediafax, care se refera la aproape 99 la suta din corpul electoral, candidata extremei-dreapta (Frontul National) Marine Le Pen s-a clasat pe locul al treilea, cu 18,12 la suta, urmata de reprezentantul stangii radicale, Jean-Luc Melenchon, cu 11,1 procente si centristul Francois Bayrou cu 9,11 procente.

"Sunt increzator", a declarat Francois Hollande dupa inchiderea urnelor, declarandu-se "candidatul unificarii" si "cel mai bine plasat pentru a deveni urmatorul presedinte al Republicii". "Niciodata Frontul National nu a mai atins un asemenea nivel", a recunoscut el.

Aceste procente se bazeaza pe estimari realizate de institutele de sondaje si prezinta o mare surpriza potrivit presei din Hexagon: scorul obtinut de candidata de extrema-dreapta Marine Le Pen. Ea ocupa locul al treilea, in fata candidatului stangii radicale, Jean-Luc Melenchon, anunta Mediafax.ro.

Marine Le Pen ar obtine intre 17 si 20,7 la suta, in fata lui Jean-Luc Melenchon (10,5-13 la suta), potrivit estimarilor institutelor CSA, Ipsos si Harris Interactive, obtinute de la aceleasi surse. Potrivit Ipsos si Harris, centristul Francois Bayrou ar obtine intre 8,7 si 10 procente.

Citeste si:

Conform CSA, candidatul socialist ar avea 29 la suta, presedintele in exercitiu 25 la suta, candidata Frontului National, Marine Le Pen, 17 procente, iar cel al Frontului de stanga 12 procente.

Conform Ipsos, Hollande ar obtine 30 de procente, Sarkozy 24 la suta, Le Pen 19 la suta, Melenchon 13 la suta si Bayrou 10 procente.
Potrivit Harris Interactive, Hollande ar obtine 28,5 la suta, Sarkozy 27,5 la suta, Marine Le Pen 20 de procente, Melenchon 10,5 la suta si Bayrou 8,7 procente.

Rata de participare, conform tuturor institutelor de sondaje, ar fi de cel putin 80 la suta, cu aproximativ patru puncte mai putin decat in 2007 (83,77 la suta), dar net superioara celei din 2002 (71,6 la suta).

Francois Hollande, candidatul socialist la presedintia Frantei, are mari sanse sa il invinga pe actualul sef al statului, Nicolas Sarkozy, in cadrul alegerilor al caror prim tur de scrutin a avut loc duminica. Cum se vor schimba relatiile Romaniei cu Franta in cazul unei victorii a lui Hollande? Vezi aici raspunsul.