Proiectul de Ordonanta de urgenta care prevede reintregirea salariilor bugetarilor cu opt la suta din 1 iunie si cu 7,4 la suta din 1 decembrie a fost pus, luni, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).
Potrivit proiectului de Ordonanta de urgenta privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza, salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se va majora in doua etape, respectiv cu opt la suta incepand cu 1 iunie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012 si cu 7,4 la suta incepand cu 1 decembrie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, relateaza Mediafax.

"Cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta, salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare, de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se majoreaza in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", se arata in proiectul de act normativ.

Cuantumul brut al salariilor de incadrare, al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, care se stabileste in conformitate cu prevederile Legii privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, se majoreaza in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in acelesi conditii.

Pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si din cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza, indemnizatiilor de incadrare se majoreaza fara a depasi nivelul stabilit prin Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare.

Pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si din cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului, ale carui contracte colective de munca isi inceteaza valabilitatea dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, salariile se stabilesc potrivit anexei nr. VIII la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare, potrivit proiectului de OUG.

Incepand cu luna iunie 2012, cuantumul drepturilor prevazute la articolul 14 din Legea 118/2010, adica ale urmasilor membrilor Academiei Romane si urmasilor membrilor Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, indemnizatia pentru instituirea indemnizatiei de merit si indemnizatiile pentru eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care au murit sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, se majoreaza cu 2,3 la suta fata de cuantumul aflat in plata in luna mai 2012, fara a depasi nivelul in vigoare in luna iunie 2010.

Proiectul de act normativ mai prevede si majorarea cuantumului compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si a drepturilor de echipament, care se majoreaza cu opt la suta incepand cu data de 1 iunie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012 si cu 7,4 la suta incepand cu data de 1 decembrie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, fara a depasi nivelul in vigoare in iunie 2010.

In acelasi fel se majoreaza, din iunie, contributia lunara de care beneficiaza personalul neclerical angajat in unitatile ce apartin cultelor religioase din Romania.

Personalul din institutiile publice care a intrat sub incidenta Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si ale carui venituri de natura salariala nu au fost diminuate potrivit Legii 118/2010 nu vor beneficia de majorarile salariale prevazute in proiectul de ordonata de urgenta.

In nota de fundamentare care insoteste documentul se arata ca impactul financiar al acestor masuri, pentru anul 2012, este de 858,5 milioane de lei.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri