Zoe Petre desfiinteaza teza "dacologilor": Tezele tracomane raspundeau trufiei primare a lui Nicolae Ceausescu

„Mostenirea“ geto-daca a devenit pentru multi egala cu mandria de a fi roman. Exagerarile voite din perioada Epocii de Aur si nu numai nu doar ca au prins radacini adanci in mentalul colectiv, dar au facut ca in conceptia comuna nationalismul romanesc sa fie strans legat de o populatie a carei mostenire o „pastram“, semnificativ diluat, in ADN-ul nostru.

„E foarte greu azi sa vorbesti destins despre daco-geti. Toate frustrarile si neimplinirile timpului prezent si-au gasit in istoria dacilor o periculoasa alinare. Istoricii si antropologii descriu acest fenomen ca nostalgia paradisului pierdut sau mitul Varstei de aur (un spatiu geografic si temporar plasat la inceputuri, in care totul a fost exact cum nu mai este astazi). Realitatile istorice sunt ignorate si adesea nu vrem sa cunoastem raspunsul la intrebari firesti, precum „ce stim despre daci sau ce legatura au ei cu Romania de azi”, a declarat istoricul Zoe Petre.

Citeste continuarea articolului pe Adevarul: Zoe Petre desfiinteaza teza "dacologilor": Tezele tracomane raspundeau trufiei primare a lui Nicolae Ceausescu

foto: wikipedia.org


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri