Romania va primi din partea Uniunii Europene sume importante pentru politica agricola comuna, in perioada 2014-2020, dar problema autoritatilor de la Bucuresti este lipsa de capacitate in a absorbi fonduri, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii de la Bucuresti a liderilor europeni.
"Din primele propuneri si discutii in cadrul Comisiei Europene - evident nu sunt deloc finale aceste date si nu sunt finalizate decat prin decizia Consiliului European - Romania va primi pe politica agricola comuna o suma chiar mai mare la plati directe. In zona fondurilor de coeziune, exact aceasta este batalia pe care cele 15 state o dau in perioada urmatoare, iar batalia pentru care s-au adunat aici la Bucuresti este de a pastra actualul nivel de finantare al proiectelor de coeziunei", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a aratat ca datele pe care i le-a prezentat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, releva ca Romania este pe ultimul loc in privinta absorbtiei de fonduri comunitare, problema care trebuie rezolvata la nivel administrativ.

"Problema Romaniei nu este reducerea fondurilor, in primul rand, ci lipsa noastra de capacitate de absortie a acestor fonduri. O spun fara niciun fel de bucurie, suntem pe ultimul loc, asta a fost situatia pe care mi-a prezentat-o si astazi presedintele Barroso si sincer, intrebarea este: Vrem fonduri ? Dar putem sa le cheltuim, putem sa le absorbim ? Ori asta tine de o schimbare fundamentala in ceea ce priveste capacitatea institutionala si administrativa a Romaniei, asta incercam sa implementam pentru 2014", a spus Ponta.

Premierii statelor UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii" au semnat, in cadrul reuniunii de la Bucuresti, o Declaratie comuna in care insista pentru mentinerea unui "nivel corespunzator" al finantarii, in scopul cresterii economice si crearii locurilor de munca.

Liderii europeni au pregatit astfel un demers comun, in perspectiva discutiilor de la Consiliul European, din 28-29 iunie, unde va fi analizat cadrul financiar multianual al UE.

La Bucuresti s-au aflat reprezentanti la nivel inalt din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania, precum si presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Romania este una dintre sustinatoarele politicii de coeziune, care vizeaza mentinerea politicilor prin care se aloca fonduri statelor mai putin dezvoltate, pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al mediei UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri