Norvegia a eliminat restrictiile de pe piata muncii pentru cetatenii romani

Norvegia a eliminat restrictiile de pe piata muncii pentru cetatenii romani, printr-o decizie adoptata de Parlamentul norvegian vineri, 15 iunie. Acest lucru inseamna ca muncitorii din Romania vor avea acces la piata norvegiana a muncii in aceeasi masura cu cetatenii din alte state membre ale Spatiului Economic European (SEE).

Inainte ca aceasta decizie sa fie adoptata, cetatenii romani aveau nevoie de permis de munca pentru a obtine o slujba in Norvegia, in vreme ce muncitorii din alte tari SEE – cu exceptia statelor nordice – aveau dreputul de a obtine o slujba in Norvegia doar prin simpla inregistrare la birourile autoritatilor de stat.

Astfel de restrictii nu i-au impiedicat insa pe angajatorii norvegieni sa angajeze mana de lucru necesara, oferindu-le salarii si contracte reglementate in conformitate cu prevederile legislatiei norvegiene, potrivit unui comunicat al Ambasadei Regale a Norvegiei.

Guvernul norvegian este de parere ca eliminarea acestor restrictii nu va produce perturbari pe piata muncii din Norvegia, caracterizata in prezent prin stabilitate si o rata scazuta a somajului.

Autoritatile din Norvegia se asteapta ca cetatenii romani sa stabilieasca relatii de munca similare cu cele ale muncitorilor din celelalte tari membre UE din zona Europei Centralesi de Est.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri