"O comisie academica a conchis ca premierul Victor Ponta a plagiat o mare parte a tezei de doctorat, intensificand presiunile pentru demisia acestuia", noteaza Reuters, reamintind ca mai multi lideri si politicieni europeni au fost nevoiti sa demisioneze pe fondul unor acuzatii similare, inclusiv un ministru desemnat de Ponta.

"Victor Ponta este al treilea premier al Romaniei de anul acesta, o situatie care alimenteaza instabilitatea politica si atrage preocuparile investitorilor; desi premierul s-a angajat sa colaboreze cu FMI, leul inca se confrunta cu scaderi-record. Continuarea instabilitatii politice ar exercita presiuni si mai mari asupra monedei nationale, crescand costurile de imprumut pentru Romania", explica Reuters, potrivit Mediafax.

"In mod esential, conflictele interinstitutionale distrag politicienii de la sarcina de adoptare a reformelor solicitate de FMI si UE in cadrul acordului de imprumut, rezultatul putand fi unul negativ pentru investitori", afirma, pentru Reuters, analistul Otilia Simkova, de la institutul Eurasia.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21. In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Citeste si:

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, sustine ca acest for nu are competenta sa ia decizii in acest sens. Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Intr-un interviu acordat publicatiei El Pais, seful Guvernului este citat spunand ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se "va retrage" si raspunde afirmativ la intrebarea daca va demisiona in acest caz.

Sursa foto: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Dan Marinescu