13 Iulie 2012

ANP: Daca 1 din 10 fosti detinuti isi gaseste un loc munca este o mare realizare pentru noi



O buna parte dintre detinutii din inchisorile din Romania recidiveaza dupa ce sunt lasati in libertate, deoarece conditiile de afara sunt mai grele decat in inchisoare. In acest fel, ingroasa randurile asistatilor sociali din Romania, sustine Dorin Muresan, director general adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Citeste despre un proiect aflat in derulare care are ca scop readucerea fostilor detinuti pe piata muncii si reintegrarea lor in societate.

“Multi dintre detinuti nu fac fata lumii la iesirea din inchisori, iar rata de recidiva este foarte mare. (...) Cand ajungi in lumea libera trebuie sa ai resurse finaciare si multe altele. In inchisoare, daca doresc sa se uite la un anumit post TV doar iau telecomanda si il deschid, in afara trebuie sa aiba bani sa isi plateasca un abonament la cablu”, a explicat Dorin Muresan.

Se estimeaza ca intre 60% si 80% din totalul populatiei carcerale din Romania revine, mai devreme sau mai tarziu in penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Astfel, Muresan a adaugat ca ANP vrea sa dezvolte abilitati care sa le permita detinutilor sa supravietuiasca la iesirea din inchisoare.

Plecand de la aceste semnale de alarma, pentru a sustine reintegrarea in societate si pe piata muncii a fostilor detinuti, in vederea combaterii si prevenirii infractionalitatii, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si alte institutii implementeaza proiectul “Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate”.

Proiectul este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.
Scopul principal al proiectului este de a veni in intampinarea fostilor detinuti exclusi de societate si de a spori sansele acestora de a se reintegra pe piata muncii, prin asigurarea de traininguri de initiere si certificate de calificare in meserii alternative, ecologice.
Ce isi propune proiectul 1. Imbunatatirea cadrului legal si administrativ pentru facilitarea incluziunii sociale a fostilor detinuti prin emiterea de studii si recomandari practice privind modele de bune practici folosite cu succes la nivelul Uniunii Europene. Recomandarile vor fi inainte Guvernului, in vederea transpunerii in legislatia romaneasca si a implementarii masurilor in contextul national.

2. Asigurarea unor traininguri pentru detinuti aflati in regim deschis sau semi-deschis destinate initierii si calificarii acestora in meserii ecologice. Un numar de 136 de detinuti vor beneficia astfel de pregatire profesionala in meserii ocupationale in domeniul agriculturii si al constructiilor, cu scopul de a invata o meserie si de a avea sanse mai mari de angajare dupa liberare.

Centrele de training vor fi amenajate in Delta Dunarii, in cadrul Penitenciarului Tulcea, sectia Chilia si grindul Tataru.

Asigurarea unor trainiguri pentru detinuti menite sa le ofere informatii si asistenta psihosociala, necesare in procesul acestora de reintegrare. Nu in ultimul rand, personalul de supraveghere din penitenciarele romanesti va beneficia de trainguri pe teme de Comunicare si Rezolutie a situatiilor conflictuale, in vederea facilitarii muncii si relationarii acestora cu detinutii.

3. Campanie media de constientizare si comunicare cu privire la reintegrarea fostilor detinuti pe piata muncii, in vederea combaterii discriminarii si a mentalitatiilor colective negative ce ingreuneaza incluziunea sociala a acestui grup vulnerabil. "In cadrul campaniei vor fi organizate opt seminarii regionale de promovare a proiectului la nivel national si evenimente de informare a publicului cu privire la activitatiile din cadrul proiectului", a informat Mihai Moia, Manager de Proiect - Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Citeste si Din spatele gratiilor, la munca. Afla cati detinuti muncesc in Romania



Citeste si