Lupta pentru putere de la varful scenei politice romanesti a atins punctul culminant la sfarsitul saptamanii, scrie FT, preluat de Mediafax.

"In timp ce se asteapta ca presedintele sa isi pastreze postul, pozitia sa a fost slabita de cele sapte milioane de voturi - (reprezentand) 87 de procente din total - impotriva sa", explica FT, precizand ca prezenta de aproximativ 46% se afla sub pragul de 50% stabilit de Curtea Constitutionala pentru validarea referendumului.

Basescu ar trebui sa reflecteze la ceea ce l-a facut atat de nepopular in randul concetatenilor sai, continua FT, adaugand ca "desi acuzatiile lui Ponta au fost in mare masura exagerate, presedintele nu a actionat intotdeauna in mod neutru, asa cum cere Constitutia". Basescu "a cautat sa se amestece in afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul sau", subliniaza FT, adaugand ca "stilul sau de viata extravagant le provoaca resentimente alegatorilor care lupta cu austeritatea".

"Cele doua parti ar trebui sa arate ca si-au invatat lectia dupa vot", indeamna prestiogioasa publicatie, precizand ca referendumul a fost perceput ca o "incercare ingrijoratoare a premierului Victor Ponta de a inlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil".

Aceasta perceptie si decizia de a inlocui Avocatul Poporului cu o figura mai prietenoasa "suna a practici antidemocratice, pe care Guvernul ar trebui sa le evite", subliniaza FT.

"In loc sa se amestece in institutiile Romaniei, Guvernul ar trebui sa se concentreze asupra economiei", concluzioneaza publicatia.