Fostul sef ANAF Sorin Blejnar a parasit sediul DIICOT Brasov, miercuri, in jurul orei 15.30, el declarand ca a venit sa ofere informatii intr-un dosar aflat in cercetare la Brasov, fara a mentiona insa despre ce dosar este vorba.
"Am venit sa dau informatii intr-un dosar care este in cercetare la Brasov", a declarat, miercuri dupa-amiaza, Sorin Blejnar la iesirea din sediul DIICOT Brasov, scrie Mediafax.

Intrebat daca a venit in calitate de invinuit sau ca martor, Blejnar nu a dat niciun raspuns.

Procurorii DIICOT Brasov au inceput urmarirea penala in cazul fostului sef al ANAF Sorin Blejnar si a fostului sau consilier Codrut Marta, intr-un dosar in care sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat, Blejnar fiind audiat la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Brasov, unde procurorii i-au prezentat acuzatiile din acest dosar.

Sorin Blejnar si Codrut Alexandru Marta sunt acuzati in acest dosar de sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.

Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna.

In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infractionala achizitiona motorina in regim suspensiv de la plata accizelor, declarand ca aceasta va fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, motorina era revanduta prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada martie 2010 - iulie 2010, zece persoane, printre care sunt si cetateni italieni si maghiari, au constituit, coordonat si sprijinit o grupare infractionala organizata, care, printr-un mecanism evazionist, au sustras de la plata accizelor peste 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv, care a fost comercializata pe piata interna.

"In fapt, se retine ca, in perioada martie - iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat, cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili", se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.

"Activitatea infractionala a gruparii fost sprijinita de catre invinuitii Marta Codrut Alexandru si Blejnar Sorin precum si de catre inculpatii Monea Claudiu si Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Brasov", au precizat procurorii DIICOT.

Codrut Marta este suspectat ca a asigurat legatura dintre firmele implicate in activitatea de evaziune fiscala si factorii de decizie ai ANAF.

Acesta, in calitate de sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activitatile gruparii si, impreuna cu seful sau, ar fi sprijinit grupul infractional organizat in obtinerea autorizatiei de antrepozit fiscal si de revocare a autorizatiei.

"In sarcina invinuitilor Marta Codrut Alexandru si Blejnar Sorin se retine ca au acordat sprijin grupului infractional organizat in operatiunile de obtinere a autorizatiei de antrepozit fiscal si au blocat orice control sau inspectie fiscala la societatile comerciale utilizate de catre membrii gruparii, care ar fi putut conduce la stabilirea situatiei fiscale complete si corecte a antrepozitarilor", a precizat DIICOT.

Anchetatorii au stabilit ca SC Carexima SRL, cu sediul in Brasov, a primit in 2009 autorizatie sa detina si sa expedieze produse accizabile in regim suspensiv de la plata accizelor. Firma a achizitionat astfel combustibil in vederea exportului intracomunitar, acesta fiind insa livrat in realitate unor utilizatori sau consumatori din tara care cunosteau faptul ca nu a fost respectat regimul suspensiv de la plata accizelor.

Blejnar si Marta ar fi favorizat activitatea infractionala a tuturor societatilor implicate, iar SC Carexima SRL si SC Gedral Construct SRL ar fi obtinut autorizatii de antrepozit fiscal sau de operator inregistrat cu sprijinul acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri