Basescu a declarat ca de la semnarea in septembrie 2011 a declaratiei referitoare la parteneriatul strategic al Romaniei cu SUA pentru secolul XXI, din partea americana s-a actionat in mod deosebit pe zona economica, prin venirea unor companii ca Exxon, Chevron si altele.
"Parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA, este aliatul nostru primordial in interiorul NATO, dar si in lumea civilizata in general. Este in opinia mea cel mai complex parteneriat pe care il avem, el vizeaza nu numai cooperarea politica, dar si cooperarea militara, economica, culturala, stiintifica", a declarat Basescu (foto), la intalnirea cu ambasadori romani de la Palatul Cotroceni.

Basescu a adaugat ca odata declarat in anul 2011 acest parteneriat, SUA au actionat in mod deosebit in zona care pentru noi (Romania - n.r.) era un deziderat, si anume zona economica, pentru ca din punct de vedere politic si militar, colaborarea era deja la nivele foarte bune

De asemenea, el a aratat ca este foarte important pentru Romania ca au aparut pe piata din tara noastra companii cum ar fi Exxon, Chevron, dar si altele cu interese in zone de importanta strategica pentru Romania, care vizeaza independenta energetica, scrie Mediafax.

"Am vazut toti aparitia Exxon, Chevron, aparitia altor companii americane pe piata romaneasca si in zone de importanta strategica pentru noi, in mod deosebit cele care vizeaza independenta energetica", a mai spus seful statului.

Basescu, bucuros de proiectele la Marea Neagra


De asemenea, presedintele Basescu a primit marti, la Palatul Cotroceni, o delegatie a companiilor Exxon Mobil International Limited si OMV-Petrom, spunand ca este bucuros ca acestea isi mentin intentiile de explorare si exploatare a resurselor energetice de la Marea Neagra.

"Sunt bucuros ca v-ati intors. Dupa vestile bune pe care le-am primit anul trecut, acum ma bucur sa vad ca mentineti intentiile privind explorarile si exploatarile la Marea Neagra", le-a spus presedintele Basescu membrilor delegatiei celor doua companii.

El a amintit de vizita sa din luna martie pe nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei Exxon Mobil, care a forat pe blocul Neptun de la Marea Neagra.

"Inca mai am echipamentele de la vizita de atunci", le-a spus Basescu reprezentantilor Exxon Mobil - Kevin Biddle, vicepresedinte responsabil cu explorarile si Jon A.Fischer, manager de tara pentru Romania al companiei.

Acestia i-au spus presedintelui ca au venit la Palatul Cotroceni ca sa il informeze despre "un update" al acestui proiect de explorare si exploatare la Marea Neagra dezvoltat impreuna cu OMV-Petrom.

La intalnire au fost prezenti si oficiali ai OMV-Petrom, CEO Mariana Gheorghe si Johann Pleininger, membru al board-ului companiei responsabil cu explorarile.

"Peste tot vad Petrom. Eu cand vad Petrom...", a spus Basescu, cand s-a apropiat de reprezentantii OMV-Petrom, apoi a ras puternic.
Surse oficiale au declarat ca si premierul Victor Ponta a discutat, marti, la Palatul Victoria, peste o ora, cu conducerile companiilor Exxon Mobil si OMV-Petrom.

Potrivit surselor citate, printre subiectele de interes ale intalnirii erau explorarile de gaze ale celor doua companii in Marea Neagra sau privatizarea Oltchim. Intalnirea cu reprezentantii Exxon Mobil si OMV-Petrom nu a fost anuntata pe agenda publica a premierului Ponta, iar Guvernul nu a dorit sa dea detalii despre discutii.

Presedintele Basescu declara in luna februarie ca blocul Neptun in care foreaza Exxon Mobil si Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula Serpilor.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu Petrom, au inceput in decembrie 2011 forajul de explorare la sonda Domino1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre.

OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat pe 22 februarie ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

La inceputul lunii martie, dupa vizita pe nava de foraj marin, Basescu declara ca undeva in 2015-2017 va incepe exploatarea zacamantului de gaze naturale gasit de Petrom si ExxonMobil, iar Romania va deveni independenta energetic.

"S-a descoperit un zacamant in perimetrul Neptun, de circa o suta de miliarde de metri cubi si perspective similare sunt pentru alte cateva depozite care vor fi prospectate in perioada urmatoare. Romania are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, intre 14,2 si 14,8 cat se estimeaza pentru 2012. In 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde productie interna si import 3 miliarde.Faceti socoteala cati ani ne-ar ajunge depozitul gasit pentru a nu mai importa gaze. Romania are perspectiva independentei energetice totale. Daca si celelate patru-cinci zacaminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similara, Romania poate fi o sursa de gaze nu doar pentru ea, ci si pentru alte tari din Europa", a declarat Basescu in martie.

Petrom si Exxon au incheiat in 2008 o intelegere referitoare la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adancime din perimetrul Neptun.

Presedintele Basescu declara in luna martie a.c. si ca Petrom trebuie sa se astepte ca in anul 2014, cand va fi rediscutata redeventa pe care o plateste statului roman pentru extractiile de resurse petroliere, aceasta sa nu fie mai mica decat in statele arabe.

"Ce astept eu, si cred ca este momentul potrivit, este anul 2014, cand trebuie rediscutata redeventa. Si atunci Petrom trebuie sa stie ca redeventele in Romania nu vor fi mai mici decat in statele arabe", a spus Basescu. Presedintele a amintit atunci si ca a fost aplicata o amenda de 300 de milioane de euro de catre Consiliul Concurentei companiilor petroliere.

De asemenea, anterior, Basescu afirmase ca a rupt orice legatura cu Petrom ca semn de protest fata de profitul pe care l-a obtinut pe timp de criza, el adaugand ca politica acestei companii este "incorecta". "Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obtinut intr-o perioada de criza", declarase presedintele.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri