Politicile guvernelor din Ungaria si Romania, calificate de unii drept populiste, descurajeaza investitorii germani interesati sa finanteze pietele imobiliare din aceste state, a declarat Walter Hampel, director pentru Europa Centrala si de Est la Deutsche Pfandbriefbank, potrivit PropertyEU.
Hampel se refera la investitorii in fondurile de pfandbriefe, obligatiuni germane care au drept colateral active pe termen lung, precum credite ipotecare sau imprumuturi catre sectorul public. Deutsche Pfandbriefbank este specializata in finantarea proiectelor imobiliare, scrie Mediafax.

Potrivit bancherului german, care a vorbit la un seminar organizat de portalul de stiri din domeniul imobiliar PropertyEU, bancile de pfandbriefe din Germania gasesc mai dificila finantarea pietelor imobiliare din Ungaria si Romania din cauza politicilor guvernelor de la Budapesta si Bucuresti.

Cele mai "bune" piete din Europa Centrala si de Est sunt Polonia si Cehia, deoarece ambele sunt caracterizate printr-o oferta adecvata de active financiare asociate proprietatilor imobiliare.

Pe de alta parte, Rusia, Ucraina si statele balcanice care nu au intrat in UE sunt calificate drept "piete rele". Aceste tari ar putea deveni profitabile pentru investitorii germani interesati de imobiliare, insa faptul ca nu au aderat la UE le face neeligibile pentru investitiile fondurilor de pfandbriefe. Aproape nicio banca germana nu are activitati pe aceste piete, iar investitorii apeleaza la marile banci din Rusia si Austria pentru a face afaceri in Balcani.

"Tari ca Romania si Ungaria pot fi calificate drept piete urate, deoarece isi fac viata mai dificila. In general, pietele ar fi practicabile, insa politicienii au decis ca este mai important sa urmeze politici populiste si sa castige urmatoarele alegeri decat sa salveze tara, iar asta are consecinte pentru o banca", a afirmat Hampel.

El a adaugat ca situatia eonomica a celor doua tari nu este "rea", iar Romania a luat in ultimii ani masuri pentru a-si imbunatati pozitia financiara si pentru a stabiliza economia.

"Au luat masuri in directia corecta. Din pacate, le-au combinat cu politici foarte populiste si, in cazul Romaniei, chiar politici prostute, care cu siguranta nu ajuta increderea investitorilor", comenteaza Hampel.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri