Indicele preturilor calculat de organizatie, pe baza unui cos de materii prime alimentare tranzactionate la nivel global, a avansat in septembrie cu trei puncte, la 216 puncte. Avansul reflecta majorarea preturilor pentru lactate si carne, in timp ce cresterea cotatiei cerealelor a avut un impact mai redus. Preturile pentru zahar si uleiuri au scazut, se arata intr-un comunicat al organizatiei, relateaza Mediafax.

Indicatorul se afla acum cu 22 de puncte sub maximul de 238 de puncte inregistrat in februarie 2011.

Preturile alimentelor vor ramane ridicate, iar volatilitatea pe piata mondiala s-ar putea accelera in urmatoarele luni, a avertizat un economist al agentiei.

"Preturile au motive de crestere. Este putin probabil sa vedem o normalizare a acestora in curand. Volatilitatea nu se va reduce si s-ar putea chiar sa se intensifice in urmatoarele luni", a spus Abdolreza Abbassian, senior economist in organizatie.

Agentia a redus usor estimarea pentru recolta de cereale la nivel mondial in 2012, la 2,286 miliarde de tone, de la 2,295 miliarde de tone anterior, in principal din cauza recoltei mai slabe de porumb in unele tari din Europa Centrala si de Sud-Est.