Cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2012, informeaza AFP, informeaza Mediafax.
John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pe 2012 pentru cercetarile lor in domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

"Descoperirile lor au fost revolutionare pentru intelegerea modului in care se dezvolta celulele si organismele", au spus reprezentantii comitetului Nobel.

Sir John Bertrand Gurdon s-a nascut pe 2 octombrie 1933 si este un biolog britanic renumit pentru descoperirile sale remarcabile in domeniul transplantului nuclear si al clonarii.

Gurdon si-a petrecut cea mai mare parte a carierei in laboratoarele universitatii Cambridge, la inceput in Laboratorul de Biologie Moleculara (1971 - 1983), apoi la Departamentul de Zoologie (din 1983 si pana in prezent).

Din 1989, el este membru fondator al Institutului Wellcome/CRC pentru Biologie Celulara si Cancer din cadrul Universitatii Cambridge, fiind presedinte al acestuia pana in 2001. De asemenea, in perioada 1991 - 1995, John B. Gurdon a fost membru al Consiliului de Bioetica Nuffield, iar intre 1995 si 2002, el a fost director al Magdalene College din Cambridge.

In 1958, John B. Gurdon a clonat cu succes o broasca folosind un nucleu intact extras din celulele somatice ale unei broaste raioase. Aceasta a reprezentat un pas important in dezvoltarea unor experimente din 1952, realizate de savantii Briggs si King, care viza transplantul nucleului de la blastocist (aflat in a doua faza de dezvoltare embrionara).

Experimentele lui Gurdon au captat atentia comunitatii stiintifice, iar instrumentele inventate de acesta pentru transferul nuclear sunt folosite si azi.

Printre marile realizari stiintifice in domeniul medicinei care ii sunt atribuite lui Gurdon se afla folosirea oualelor si ovocitelor de Xenopus (broasca de apa cu gheare) pentru a interpreta mesajele detinute de ARN. Tehnica a fost folosita pe scara larga pentru a identifica proteinele codificate si pentru a le studia functionalitatea.

Cercetarile recente ale lui John B. Gurdon s-au concentrat asupra analizei semnalului factorilor intercelulari implicati in diferentierea celulara, dar si pe elucidarea mecanismelor implicate in reprogramarea nucleului in cadrul experimentelor de transplant.

Shinya Yamanaka s-a nacut pe 2 septembrie 1962, in Higashiōsaka, Japonia, si este medic si cercetator in domeniul celulelor susa adulte. El a fost recompensat, recent, cu premiul Wolf pentru medicina, fiind, de asemenea, inclus printre primii 15 oameni de stiinta asiatici, de revista Asian Scientist, pe 15 mai 2011.

In perioada 1987 - 1989, Yamanaka a fost rezident in chirurgie ortopedica la Spitalul National din Osaka. Intre 1993 - 1995, el a fost colaborator cu studii postdoctorale la Institutul pentru Boli Cardiovasculare Gladstone, afiliat Universitatii California. In 2006, el si echipa sa de colegi cercetatori au pus bazele studiului celulelor susa pluripotente induse - recoltate de la soareci adulti -, iar in 2007 el a putut genera celule susa pluripiotente din celule adulte fibroblaste.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a revenit cercetatorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada), care au revolutionat felul in care este inteleasa functionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activarii acestuia", potrivit motivatiei comitetului Nobel.

Premiul pentru medicina marcheaza debutul sezonul Nobel, care va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica. Recent, lui i-a fost acordat pentru aceste descoperiri Premiul Lasker.

Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Castigatorul premiului Nobel pentru literatura va fi anuntat joi.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri