"UE si stramosii sai au contribuit de peste sase decenii la promovarea pacii, reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa", a declarat la Oslo presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, scrie Mediafax.

Acest Nobel este atribuit pe fondul disensiunilor dintre statele europene, a caror solidaritate este pusa la grea incercare in prezent, economiile bogate din nord fiind reticente in a le veni in sprijin tarilor din sud, asfixiate financiar de o datorie publica excesiva si supuse unor cure de austeritate.

Rezultatele acestui test sunt inca in suspans dar acesta a dezvaluit deja fisuri profunde in edificiul european, opinia publica afirmand ca Bruxelles-ul este adeseori absent si prea birocratic.

"UE se confrunta in prezent cu dificultati economice grave si tulburari sociale considerabile", a recunoscut Jagland.

"Comitetul Nobel norvegian vrea sa se focalizeze pe ceea ce considera rezultatul cel mai important al UE: lupta reusita pentru pace, reconciliere, democratie si drepturile omului", a adaugat el, subliniind ca aceasta a contribuit la transformarea Europei "dintr-un continent al razboiului intr-un continent al pacii".

In mod paradoxal, Norvegia, tara gazda a premiului Nobel pentru Pace, nu este membra UE.