Ekaterina Samutevici, membra a trupei Pussy Riot, a sesizat Curtea Europeana pentru drepturile omului, unde a depus o plangere contra Rusiei, tara pe care o acuza ca i-a incalcat drepturile, in timpul celor sase luni in care a fost incarcerata, informeaza lefigaro.fr.
Alaturi de alte doua membre ale grupului Pussy Riot, Ekaterina Samutevici a fost condamnata in luna august la doi ani de inchisoare, pentru "huliganism" si "incitare la ura religioasa", in timpul unei "rugaciuni punk" in care ii cereau Fecioarei Maria "sa-l alunge pe Putin" de la putere, in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova, scrie Mediafax.

Ea a fost eliberata pe 10 octombrie, in urma unui proces in apel, dupa ce a reusit sa dovedeasca in justitie faptul ca a fost arestata inainte de a putea sa participe la acea manifestare, intrucat a fost retinuta la 15 secunde dupa ce a intrat in catedrala. Cele doua colege ale sale se afla in continuare in inchisoare.

Avocata ei a declarat pentru agentia de presa Reuters ca Ekaterina Samutevici a sesizat curtea de la Strasbourg, motivand ca drepturile sale i-au fost incalcate in cele sase luni de detentie preventiva. "Drepturile sale au fost incalcate, iar ea a fost lipsita de hrana si de somn", a spus Irina Khrounova. "A fost incarcerata intr-o celula foarte mica, unde nu i s-a dat nimic sa manance timp de mai multe ore", a adaugat aceeasi avocata.

Pe 21 februarie, cinci femei care purtau cagule pe fata au ocupat altarul Catedralei Hristos Mantuitorul din Moscova. Imitand o rugaciune, ele au invocat-o, pe ritmuri punk, pe Fecioara Maria, rugand-o "sa il alunge pe Putin" (de la putere, n.r.) si au fost in cele din urma evacuate de agentii de securitate, intreaga actiune fiind filmata.

Trei dintre membrele formatiei Pussy Riot - Nadejda Tolokonnikova, in varsta de 22 de ani, Ekaterina Samutevici, in varsta de 30 de ani, si Maria Alehina, in varsta de 24 de ani - au fost identificate si condamnate pe 17 august la doi ani de inchisoare fiecare, "huliganism" si "incitare la ura religioasa", o pedeapsa care i-a adus guvernului rus numeroase critici din strainatate. Acestea au facut ulterior apel.

Politia moscovita a anuntat ca a ordonat cautarea celorlalte membre ale trupei Pussy Riot, doua dintre acestea fugind din Rusia. "Doua dintre membrele trupei noastre au reusit sa fuga din tara si sa scape astfel de ancheta judiciara. Ele vor recruta feministe din strainatate pentru a organia noi actiuni", a anuntat formatia pe pagina sa de Twitter, pe 26 august.

Foto: Wikipedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri