„Va pot spune ca obiectivul Guvernului este de a avea un buget destinat sistemului medical care sa nu fie epuizat in septembrie sau in primavara anului urmator, asa cum s-a intamplat in ultimele guvernari”, a declarat Primul Ministru, Victor Ponta, care gestioneaza in calitate de interimar si Ministerul Sanatati, la un seminar pe tema Sanatatii.

"Cel mai scurt angajament este sa avem un buget care sa nu se termine in septembrie sau octombrie si sa gandim o strategie de investitii spitale si echipamente pe o perioada de 3-4 ani", a declarat Premierul in cadrul dezbaterii, intitulata Health Forum si organizata de Intact Media Group.

Pornind de la contextul actual, disfunctionalitati si lipsuri, Victor Ponta, care a rostit discursul inaugural al conferintei, a indemnat la o analiza lucida a sistemului de sanatate. "Nu exista o tara in aceasta lume in care bugetul sanatatii sa acopere toate problemele. Ceea ce stiu insa este ca sunt foarte multe lucruri care pot fi rezolvate prin simpla vointa".

"Astfel, prima preocupare pe termen scurt este de a identifica aceste zone unde este nevoie de vointa politica, in primul rand, si apoi administrativa". El a dat in acest sens exemple de redeschideri de spitale, inchise de guvernarea anterioara sau modernizari de sectii de terapie intensiva.

"Am avut ocazia sa vad cum arata si lucruri bune realizate in sanatate si am incredere in profesionistii din sanatate, a caror strategie de dezvoltare poate sa dea o directie reformei sistemului. Cred, de asemenea, in medicii din Romania".

Intrebat despre ponderea bugetului pentru Sanatate din Produsul Intern Brut (PIB), Ponta a declarat ca "Guvernul si-a luat angajamentul de a avea o strategie si un buget pe 4 ani, obiectiv care este realizabil".

De asemenea, Premierul a precizat ca nu neaparat procentul din PIB alocat Sanatatii este important si valoarea absoluta a acestuia. "De obicei ma feresc sa dau cifre, pentru ca exista posibilitatea ca asteptarile sa nu se indeplineasca. Mai bine avem 1% dintr-un PIB de nu stiu cate ori mai mare, decat 6% din actualul PIB. Este un simplu joc de cifre".

Premierul Victor Ponta a preluat interimar conducerea Ministerului Sanatatii pentru 45 de zile prevazute de Lege, dupa demisia lui Vasile Cepoi. Acesta din urma, a demisionat, la inceputul lunii octombrie. De asemenea, toate atributiile ce revin functiei de ministru al Sanatatii i-au fost delegate subsecretarului de stat Raed Arafat.

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an intr-o sedinta care a durat doar aproximativ 15 minute si s-a desfasurat integral in fata jurnalistilor, cei mai multi bani fiind acordati agriculturii, informeaza Mediafax.

Ordonanta de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.

Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale.

Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Apararea, si suplimenteaza alocarile la Agricultura (400 milioane lei pentru subventii si ajutoare), Sanatate, Administratie si Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanti, expertize medico-legale), Educatie, Justitie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achizitionare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.

Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Ponta spunand ca exista "niste obligatii mai vechi".

Alte 350 milioane lei au fost alocate pentru achitarea arieratelor unor unitati administrativ-teritoriale, inclusiv fata de furnizorii de bunuri de servicii si lucrari, premierul spunand c este o obligatie asumata fata de FMI si sustinand ca administratia locala a fost "un fel de Cenusareasa in materie de alocari".

"E vorba foarte mult de firme private care au lucrari cu autoritatile locale si care au angajati, au de platit taxe si nu pot sa o faca din cauza acestui blocaj. Impartirea acestor bani se face pe formula negociata de noi si existenta in Legea finantelor publice locale, acceptata cu partenerii nostri internationali", a spus Ponta.

Prin revizuirea bugetului mai sunt alocate 200 milioane de lei pentru drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu disabilitati, iar 75 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populatie.

"Va rog sa aveti grija cu cheltuielile pana la sfarsitul anului, alta rectificare nu va mai fi. Sa nu veniti sa-mi spuneti ca v-ati mai adus aminte de ceva sau ca a aparut ceva, pentru ca nu avem voie sa mai facem alta rectificare", a spus Ponta ministrilor.

El a precizat ca exista fonduri pentru organizarea in bune conditii a alegerilor parlamentare si a cerut ministrilor sa transmita catre Ministerul Finantelor si date care sa fie luate in calcul la elaborarea, la 15 zile dupa investirea noului guvern, a proiectului de buget pentru anul viitor.

Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la 13,6 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut.

Rectificarea se bazeaza pe datele economice care releva o crestere a Produsului Intern Brut de doar "circa 1%" fata de 1,8-2,3% cat s-a estimat pentru acest an si un PIB in valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pe 2011 de catre Institutul National de Statistica.

Aceasta valoare nominala a PIB, mai mare decat cea estimata la finele anului trecut pentru 2012, a fost luata in calcul si la prima rectificare bugetara, operata in luna august.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri