Astfel, daca in 2007 numarul persoanelor trimise in strainatate era de putin peste 10.000, aceasta cifra a crescut in 2010 la 30.000. In prezent, dupa primele 10 luni din 2012 au fost inregistrate 36.885 de detasari in strainatate in interes de serviciu, potrivit datelor prezentate de Petronel Munteanu, director al Casei Nationale de Pensii Publice, in cadrul conferintei PwC "Mobilitatea internationala a angajatilor".

Cand vine vorba despre principalele tari de destinatie ale romanilor sunt Germania, Italia, Franta si Belgia.

Potrivit datelor din 2012, in Germania au fost detasate 19.827 persoane, 4.052 persoane au mers in Italia, 4.949 in Franta si 2.411 persoane in Belgia.

Romanii detasati in strainatate lucreaza in mare parte in industrie, constructii, transporturi, agricultura si servicii sociale. De asemenea, o parte dintre acestia activeaza in domeniul hotelier si comert.

Companiile care trimit angajati in strainatate trebuie sa fie la curent cu diverse aspecte legate de sediul permanent, deductibilitatea costurilor salariale, facturarea cheltuielilor intre companii si principiile preturilor de transfer, obligatii fiscale cu retinere la sursa, TVA si restrictii legale privind plata pachetului salarial, potrivit datelor PwC.

Sursa foto: freedigitalphotos.net