"Scanteia" neintelegerilor dintre PSD si PNL a reprezentat-o intentia PSD de a trece ANAF in subordinea primului-ministru, in conditiile in care ANAF era parte a Ministerului Finantelor, portofoliu care revenea liberalilor, prin Daniel Chitoiu, au declarat surse din USL.
UPDATE: Ponta: ANAF ramane la Finante. Prefectii vor fi coordonati de mine

Premierul Victor Ponta a explicat, vineri, ca, asa cum a gandit el structura Guvernului si cum va ramane, ANAF nu are alt loc decat la Ministerul Finantelor, CNADNR merge la ministrul pentru Proiectele de Infrastructura, in timp ce prefectii trec in coordonarea sa directa, ramanand la Interne.

"ANAF nu are alt loc decat la Finante, alaturi de buget", a anuntat Ponta.

"CNDANR merge la ministrul pentru marile proiecte de infrastructura, urmand ca in cel mai scurt timp drumurile nationale sa mearga la Transporturi. (...) CNDANR se va transforma in Compania de autostrazi", a mai precizat Victor Ponta.

"Prefectii trec in coordonarea mea directa, locul lor fiind la Ministerul de Interne", a precizat, de asemenea, Ponta.

Premierul a spus ca el ata a gandit structura, dar ca au fost unii care aveau nelamuriri si ca le-a explicat.

"Eu asa le-am gandit si asa raman", a sustinut Ponta.


Premierul Victor Ponta declarase, miercuri, in conferinta de presa in care a prezentat membrii Cabinetului Ponta II, raspunzand unei intrebari, ca ANAF nu trece in subordinea sa si ca va ramane la Finante, scrie Mediafax.

Sursele citate au sustinut ca, in pofida acestei declaratii, Ponta ar fi intentionat sa treaca prin OUG, ANAF in subordinea sa, ceea ce l-ar fi lasat pe viitorul ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, fara o parte din portofoliu.

Pe de alta parte, programul de guvernare prezentat joi de Guvern includea restructurarea ANAF, a Garzii Finaciare si a Vamilor, toate institutiile acestea apartinand ministerului Finantelor.

Potrivit programului de guvernare, aceasta reorganizare implica "simplificarea fiscalitatii", ceea ce, potrivit surselor mentionate, ar fi insemnat conturarea unei singure Autoritati Nationale.

Mai mult, sursele citate au aratat ca Ponta ar fi intentionat sa treaca si CNADNR in subordinea sa, iar prefecturile ar fi urmat sa treaca din subordinea liberalului Radu Stroe in subordinea social-democratului Liviu Dragnea.

Neintelegerile ar fi avut la baza, astfel, "jocul politic" privind atributiile fiecarui ministru, lucruri mult mai importante decat portofoliile in sine.

Sursele au aratat ca obiectul negocierilor il fac, in continuare, si institutiile din subordinea unui ministru plin, dar si atributiile unui ministru delegat, care, in lipsa acestora, devine practic subordonat al ministrului de pe domeniu, care e ordonator de credite.

Antonescu: Nu cred ca PSD a inceput negocieri cu UDMR sau PPDD


Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, intrebat daca sunt probleme in USL, ca intotdeauna sunt probleme, dar acestea nu trebuie facute publice in acest moment, precizand, pe de alta parte, ca nu crede ca PSD a inceput negocieri cu UDMR sau PPDD.

Intrebat despre "un zvon" care a inceput sa circule potrivit caruia PSD a inceput negocieri cu UDMR si cu PPDD, Antonescu a raspuns ca nu crede acest lucru.

El a precizat ca nu crede ca cineva care are putere de decizie in PSD poate sa calce in picioare tot ce USL le-a spus romanilor in ultima perioada.

"Nu cred ca in PSD cineva semnificativ, cineva responsabil, cineva mandatat incalca tot ceea ce noi am spus in aceasta perioada. Sincer nu cred una ca asta", a spus Antonescu.

Joi seara, dupa anuntul privind amanarea audierilor ministrilor propusi, au inceput sa circule informatii referitoare la disputele din interiorul USL legate de atributiile ministrilor delegati.

Ulterior, Victor Ponta a plecat de la Parlament si fost asaltat de jurnalisti cu intrebari referitoare la motivele disputelor, respectiv subordonarea ANAF si trecerea Autostrazilor la Ministerul Marilor Proiecte.

Dupa plecarea lui Ponta, au aparut informatii referitoare la initierea unor discutii ale PSD cu UDMR si cu PPDD.

Liberalii, nemultumiti ca noii ministri delegati nu au specificate atributiile


Liberalii sunt nemultumiti de faptul ca premierul Ponta nu a specificat clar atributiile noilor ministrilor delegati si au amenintat ca daca nu primesc in scris aceste atributii, sunt dispusi sa nu intre joi seara la audieri in Comisii.

Liberalii sunt nemultumiti de faptul ca premierul Ponta nu a specificat atributiile ministrilor delegati, iar din aceasta cauza acestia sunt subordonati ministrilor plini.

Sursele au spus ca reprezentantii PNL ar fi dorit ca premierul sa le dea in scris, joi seara, atributiile ministrilor delegati.

Potrivit surselor, liberalii s-au aratat dispusi sa nu intre joi seara la audierile din comisiile parlamentare daca Ponta nu specifica in scris aceste atributii.

Totodata, sursele au aratat ca cei nemultumiti considera ca actul de constituire a Guvernului aceste atributii ale ministrilor delegati trebuie "specificate in clar".

Alte nemultumiri ale liberalilor ar fi legate de viitoarea situatie a unor prefecturi.

Stroe: Prefecturile raman la Interne


Ministrul propus pentru portofoliul Internelor, liberalul Radu Stroe, a venit, vineri dimineata, la biroul presedintelui Senatului, unde discuta liderii USL Ponta si Antonescu, declarand presei ca prefecturile vor ramane la Interne.

El a infirmat, astfel, informatia potrivit careia prefecturile ar urma sa treaca la Administratie, minister pentru care a fost propus social-democratul Liviu Dragnea.

Stroe a ajuns la biroul lui Antonescu dupa ora 09:30.

Liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta discuta in biroul presedintelui Senatului.

Audierile in comisiile parlamentare ale ministrilor propusi in viitorul Cabinetul Ponta au fost amanate, joi, din cauza unor neintelegi in USL, motivele avand legatura, potrivit unor surse, cu atributiile ministrilor si cu subordonarea unor institutii in Guvern.

Joi seara, dupa anuntul privind amanarea audierilor ministrilor propusi, au inceput sa circule informatii referitoare la disputele din interiorul USL legate de atributiile ministrilor delegati.

Ulterior, Victor Ponta a plecat de la Parlament si fost asaltat de jurnalisti cu intrebari referitoare la motivele disputelor, respectiv subordonarea ANAF si trecerea Autostrazilor la Ministerul Marilor Proiecte.

Dupa plecarea lui Ponta, au aparut informatii referitoare la initierea unor discutii ale PSD cu UDMR si cu PPDD.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca nu crede ca PSD a inceput negocieri cu UDMR sau PPDD.

Antonescu a declarat, joi seara, USL face bine, ca PNL nu a cerut ministere in plus si ca audierile ministrilor propusi vor incepe vineri, mentionand ca nu au fost intrunite toate conditiile, inclusiv politice, pentru ca acest lucru sa se intample joi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri