Mircea Dinescu a vorbit despre Romania la 23 de ani de la Revolutie, precizand ca nu are catusi de putin entuziasm pentru acest capitalism, din moment ce avem o clasa politica semianalfabeta, in timp ce in comunism erau semianalfabeti Ceausescu si nevasta-sa.

Vine Mos Craciun! 5 ganduri economice si Sarbatori linistite!Poetul, editorialistul si analistul politic Mircea Dinescu a spus, potrivit Mediafax, ca Revolutia Romana a fost o revolta populara, la care nu au luat parte numai asa-numitii "revolutionari".

"Acolo nu au luptat numai revolutionarii. Aici se face o mare confuzie, exista revolutionari si restul lumii. Pe 17 martie '89 eu am fost arestat la domiciliu pentru un interviu pe care l-am dat in Liberation. Pe 22 decembrie, dupa ce a fugit Ceausescu, la ora pranzului, au fugit si securistii de la mine de la poarta si am iesit in strada. In stada erau sute de mii de oameni. Deci nu poti sa spui ca unii erau revolutionari si unii erau vanzatori de banane. Poporul roman in clipa aia a avut un acces de curaj si de inconstienta si toti au fost revolutionari. Marea greseala care s-a facut este ca s-au selectat. Unii erau revolutionari si unii oameni cumsecade. Eu cand am ajuns la televiziune, am ajuns pe un TAB, cu un steag in mana, ca intr-un film prost despre revolutia cubaneza, in fata unei multimi de sute de mii de oameni (...). A fost o revolta populara reala (...) A fost o revolta populara. Eu am aparut la televizor dupa ce am fost pe un TAB in fruntea unor protestatari care erau de ordinul sutelor de mii in Bucuresti".

"Astia tineri nu stiu ca pana in 89 nu puteai sa cumperi paine fara buletin"


El a mai spus ca, la momentul respectiv, nu a existat la momentul respectiv "o disidenta organizata". "Noi nu am avut ceea ce se cheama o disidenta organizata cum a existat in Polonia, unde erau sindicatele libere, bine organizate, anticomuniste, sau cum erau in Cehia cei care erau grupati in jurul lui Havel. In Romania erau cativa disidenti, erau vreo 11-12, toti arestati pe la casele lor, si in rest era o populatie care maraia continuu sau facea bancuri vizavi de frigul, de foamea din Romania. In clipa in care Ceausescu a fugit, a fugit nu din pricina unor 10 sau 100 sau 3.000 de revolutionari, ci pentru faptul ca a iesit poporul in strada disperat. Astia tineri nu stiu ca in Romania pana in 89 nu puteai sa cumperi paine decat daca iti aratai buletinul in fata vanzatoarei la paine, nu aveai voie daca erai din alt oras sa cumperi paine in Bucuresti. La o alimentara aratai iarasi vanzatoarei buletinul ca sa poti sa iti cumperi 200 de grame de salam. Se stingea lumina la ora 21.00, se inchideau restaurantele, cinematografele, nu era decat un singur post de televiziune si acela era partial color, la care Ceausescu aparea color si restul apareau in alb-negru. Asta este realitatea Romaniei dupa care au unii nostalgii acuma. Din pacate noi nu am stiut ce sa facem cu libertatea noastra. Sigur ca n-am avut ce sa punem in locul comunistilor pentru ca nu exista o rezistenta organizata in Romania anticomunista. De aia au venit activistii din esalonul doi si au preluat puterea, dupa ce populatia a iesit in strada. Si de frica populatiei, a sutelor de mii, a milioanelor de oameni a fugit Ceausescu", a comentat Mircea Dinescu.

El a mai spus ca acum, la 23 de ani de la Revolutie, vede "mari specialisti in Revolutie", care "iau martori tot securisti sau tot turnatori la securitate si mozolesc acea miscare, acea revolta populara care a fost reala".

"Ce poti sa spui? Pentru ca nici Marx nu a prevazut ca dupa comunism va apare din nou capitalismul, cat era Marx de destept si a prevazut caderea capitalismului. A spus ca umbla o stafie prin Europa care va omori capitalismul. Dupa stafia asta s-a instaurat comunismul, dar Marx n-a prevazut ca dupa comunism va veni un capitalism foarte ciudat facut de fosti activisti de partid, de fosti securisti, de fosti bisnitari. Cam asta a fost capitalismul creat in Romania dupa 89 si culmea ca nu numai in Romania. De fapt in toate fostele tari socialiste s-a intamplat asa. Si sigur ca populatia are dreptate, ca noi dupa ce am trecut prin marea criza a comunismului, am preluat dupa 15 ani, dupa 20 de ani si criza capitalismului. Si atunci lumea e dezamagita si e firesc sa aiba nostalgii", a comentat Mircea Dinescu.

El a mai spus ca daca era japonez, isi facea harakiri (ritual japonez sinucigas, n.r.), pentru ca nu a crezut ca insi care l-au proslavit pe Ceausescu vor conduce Romania si vor face partide politice, dupa cum nu a crezut ca "o buna parte din clasa politica romaneasca este semianalfabeta".

"Pe vremea aia stiam ca era Ceausescu semianalfabet. Si nevasta-sa. Nea Nicu avea patru clase, Elena avea trei clase, dar in fine pe urma ei s-au mai lustruit cat de cat. Dar Ceausescu macar avea consilieri profesionsti. Acum este o clasa politica semianalfabeta. Cu exceptiile de rigoare. Si entuziasm pentru acest capitalism nu am catusi de putin", a mai comentat Mircea Dinescu.

Iliescu: Politica la 23 de ani de la Revolutie- sunt interesele celor care au si ale celor care n-au


Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, potrivit Mediafax, ca, la 23 de ani de la Revolutie, scena politica a devenit o confruntare a intereselor private, a "intereselor celor ce au si celor ce n-au", precizand ca cei care regreta viata dinainte de 1989 o fac motivat, in lipsa de certitudini.

Iliescu a fost intrebat care crede ca este diferenta fundamentala intre clasa politica aparuta acum 23 de ani, dupa Revolutia din 1989, si cea de acum.

"S-au schimbat vremurile, se schimba ambianta, conjunctura in care se dezvolta societatea. Atunci era o noutate, ieseam dintr-un regim inchistat. Una din primele teme si unul din obiectivele Revolutiei a fost realizarea libertatii de manifestare, de organizare, de exprimare, pluralismul politic... Au aparut atunci exploziv, in luna ianuarie, 30 de partide, pe baza legii partidelor pe care am emis-o la sfarsitul anului 1989. Pana la alegeri am ajuns la vreo 90 de partide, care au luat parte la primele alegeri. Apoi a fost un proces de asezare, de sedimentare si de reducere a numarului de partide. Au ramas cateva partide proeminente care au fost forte active ale confruntarilor noastre politice", a declarat Iliescu.

"Am intrat intr-o lume in care predomina interesul"


In ceea ce priveste onestitatea politicienilor din prezent, fata ce cei din 1990, fostul presedinte a precizat ca acum predomina interesele private.

"In toate generatiile sunt de toate, si oameni onesti si... apar interese inevitabile. Am intrat intr-o lume in care predomina interesul, proprietatea privata si capitalul inseamna interes privat si se confrunta interesele celor ce au si celor ce n-au. Deci am intrat intr-o societate care are de toate si unde confruntarea intereselor domina din spatele... si confruntarile politice, economice si sociale", a mai sustinut Iliescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri