Federatia "Spiru Haret" considera ca prevederea din Legea educatiei de eliminare a functiilor de educatoare si invatator si inlocuirea cu cea de profesor pentru invatamantul prescolar si respectiv invatamantul primar este aberanta, OUG 92/2012 fiind o solutie provizorie pentru indreptarea greselii.
Presedinte Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca Legea educatiei adoptata in mandatul lui Daniel Funeriu a eliminat functiile de educatoare si invatator, inlocuindu-le cu cele de "profesor pentru invatamantul prescolar" si, respectiv, "profesor pentru invatamantul primar", scrie Mediafax.

Motivul principal al adoptarii Ordonantei de Urgenta 92/2012 il constituie imposibilitatea reala a punerii in practica a unor prevederi din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, a aratat Marius Nistor.

"Asa cum am semnalat si la momentul adoptarii Legii educatiei, F.S.I. «Spiru Haret» considera total aberanta desfiintarea acestor functii didactice, in conditiile in care in sistemul de invatamant preuniversitar functioneaza, in prezent, aproximativ 14.300 de educatori si 28.500 de invatatori", a spus Marius Nistor.

Liderul sindical a precizat ca experienta unui an de aplicare a "Legii Funeriu" a demonstrat inca o data ca disciplinele didactice, pedagogice si practica de specialitate pe care un elev le asimileaza in cei patru sau cinci ani de pregatire intr-un liceu pedagogic nu pot fi inlocuite cu competentele pedagogice, teoretice si practice dobandite pe parcursul unui ciclu universitar de licenta.

"Este adevarat ca Legea educatiei nationale crease posibilitatea echivalarii studiilor, dar realitatea a demonstrat ca nu toti invatatorii sau educatoarele se incadrau in dispozitiile referitoare la echivalari sau nu aveau posibilitatea de a face demersurile educationale si formale necesare pentru a deveni profesori", a mai spus liderul sindidcal.

Nistor a precizat ca aplicarea prevederilor legale ar fi avut drept consecinta concedierea tuturor invatatoarelor si educatoarelor cu studii neechivalate, deoarece functiile pe care erau incadrate nu mai erau reglementate de lege.

Astfel, prin adoptarea OUG 92/2012, Ministerul Educatiei a gasit o solutie de compromis pentru rezolvarea situatiei, apeland si la consultarea organizatiilor sindicale, a mai spus liderul Federatiei "Spiru Haret".

In acest fel au fost reintroduse functiile de educatoare si invatator, astfel incat cadrele didactice aflate in aceasta situatie "sa nu se teama pentru posturile lor si sa nu existe posibilitatea de a fi indepartate din sistem".

Potrivit textului ordonantei, aceste cadre didactice au dreptul sa isi continue activitatea in functiile pe care le ocupa in invatamantul prescolar si in cel primar, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult sase ani de la intrarea in vigoare a actului normativ.

"Ministerul Educatiei Nationale a optat pentru cele doua conditionari (absolvirea studiilor universitare de licenta si termenul de «6 ani»), in urma avizelor pe care era obligat sa le obtina de la celelalte ministere implicate, astfel ca ordonanta sa poata fi adoptata", a mai aratat Nistor.

Federatia "Spiru Haret" considera ca aceasta solutie este una de compromis si ar trebui sa aiba un caracter tranzitoriu, singura modalitate de indreptare a aberatiilor din actuala lege a educatiei fiind adoptarea unui nou cadru normativ, care sa se bazeze pe o analiza reala, completa si coerenta a realitatilor din sistemul de invatamant preuniversitar, a adaugat liderul sindical.

Ordonanta prin care educatorii si invatatorii sunt obligati sa urmeze studii superioare va trebui modificata in Parlament, pentru ca a creat deja o tensiune in sistem, a spus presedintele FSLI, Simion Hancescu, precizand ca sunt vizati intre 22.000 si 25.000 de dascali.

In opinia liderului sindical, OUG 92/2012 ar trebui modificata astfel incat sa se aplice celor care urmeaza sa intre in sistem.
"Am vorbit si cu doamna Andronescu si formularea e nefericita. Trebuie gasita in Parlament o alta formula, fie pentru cei care vor sa intre in sistem sa se ceara studii superioare, fie sa se stabileasca ca cei care nu au studii superioare vor fi platiti la nivel de studii medii. Daca nu s-ar reveni asupra acestui lucru ar fi o greseala imensa. Refuz sa cred asa ceva. Sunt oameni performanti care au scos generatii si generatii. Sunt oameni care au facut liceul pedagogic, dascali adevarati", a mai spus Hancescu.

El a precizat ca in sistem ar fi intre 22.000 si 25.000 de cadre didactice fara studii superioare, iar plecarea lor "ar fi un dezastru".
OUG 92/2012 privind luarea unor masuri in domeniul invatamantului si cercetarii a fost aprobata in 18 decembrie si publicata in Monitorul Oficial o zi mai tarziu.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri