Angajatul roman munceste in primele 16 de zile din an pentru a putea plati spagile pe care trebuie sa le achite la diverse institutii de stat si/sau private pentru a-si rezolva diferite probleme, arata un calcul facut de www.piatadespaga.ro, portal al carui scop este acela de a reduce nivelul platilor informale facute in Romania.
„Raportandu-ne la romanul mediu, cu salariul sau mediu net de 345 de euro pe luna (4.140 euro/an), si folosind datele statistice disponibile, a reiesit ca un cetatean obisnuit are nevoie de 16 zile lucratoare pentru a produce banii necesari pentru plata spagilor anuale. Daca la acestea adaugam zilele libere si sarbatorile legale, rezulta ca pana pe 24 ianuarie muncim pentru a aduna banii pentru spagi”, a declarat Codru Vrabie, presedintele Asociatiei EPAS, initiatorul portalului piatadespaga.ro.

„Astfel, 25 ianuarie devine prima zi din noul an cand ne putem bucura efectiv de banii rezultati din munca noastra”, a adaugat Codru Vrabie.

Datele au fost centralizate pe baza raportarilor de pe piatadespaga.ro, potrivit carora spaga medie anuala a atins un varf de 266 de euro in 2009.

Toate calculele au avut la baza modelul folosit de economistii internationali, care de circa 65 de ani calculeaza, in fiecare an, cand se elibereaza cetateanul obisnuit de povara fiscala. Acest calcul a fost efectuat si in Romania, iar aceasta zi pica, de regula, la jumatatea anului.

Piatadespaga.ro este un proiect al Asociatiei EPAS, scopul sau fiind de a trasa harta celor mai mici spagi din Romania si de a-i scoate in afara pietei pe cei care cer cei mai multi bani sau de a-i determina sa-si reduca pretentiile. Orice roman poate intra si raporta pe piatadespaga.ro unde a dat, dar si unde nu a fost nevoit sa dea mita, contribuind la transparentizarea pietei spagilor din Romania.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri