Meseria de insotitor de bord (stewardesa/steward) pare sa fie din ce in ce mai dorita de tinerii din Romania, dornici de experiente la inaltime, dar si de oportunitatea de a vedea uneori o lume intreaga, daca au ocazia sa fie recrutati de companii internationale de renume. Si operatorii de zbor se arata interesati sa recruteze din oferta de candidati din Romania.
Recent, operatorul aerian ungar low-cost Wizz Air a anuntat ca va organiza in februarie o sesiune de recrutari pentru cele trei baze din Romania.

Wizz Air va recruta in Romania 26 de persoane pentru functia de junior cabin attendant pentru bazele din Bucuresti (10 persoane), Cluj Napoca (8 persoane) si Targu Mures (8 persoane).

Si Emirates Airline, una dintre cele mai mari mari companii aeriane arabe, recruteaza frecvent insotitori de zbor din Romania, de multe ori prin site-urile de recrutare din Romania.

De exemplu, in 2012, site-ul de recrutare Tjobs a postat patru anunturi de recrutare pentru compania Emirates. In total, au fost scoase la concurs 290 de posturi disponibile si se pare ca interesul romanilor a fost destul de crescut, aplicand peste 1.500 de candidati.

Si in prezent, Emirates Airline cauta oameni pentru 50 de pozitii de insotitori de zbor pe site-ul de recrutare BestJobs, iar dupa 10 zile de la publicarea anuntului au aplicat deja 740 de candidati.

Acestea sunt doar cateva dintre exemplele de companii aeriene care se uita atente la candidatii romani.

“In ultimele sase luni am avut disponibile peste 200 de anunturi in domeniul aviatie/naval”, potrivit BestJobs.

Ce candidati cauta companiile

Intr-un anunt al operatorului roman de zbor Blue Air se arata ca cei interesati de un job de insotitor de bord trebuie printre altele sa fi absolvit un curs formare insotitori de bord acrediat, sa fie posesor de brevet insotitor de bord emis si, preferabil, sa fie posesor de licenta B 737.

Insa cerintele nu se rezuma numai la specilizari cand vine vorba de operatorii straini.

“Intre cerintele operatorului de zbor se numara obligativitatea implinirii varstei de 19 ani, iar tinerii trebuie sa aiba o inaltime de peste 165 cm (fetele) si 175 cm (baietii). De asemenea, trebuie sa fie absolventi de liceu (nimin) si sa vorbeasca fluent limba engleza. Viitorul insotitor de zbor trebuie sa stie sa inoate si sa poate ajunge la baza intr-o ora in perioada de stand by”, arata si reprezentantii Wizz Air.

Alti operatori solicita chiar mai mult decat atat.

“Vrem oameni cu o atitudine pozitiva si care sa empatizeze cu ceilalti”, se arata intr-un anunt al Emirates.

De asemenea, pe langa aceste calitati, compania araba vrea ca insotitorii sai de zbor sa ajunga la inaltimea de 212 centimetri cu mana, asa incat sa poata inchide compartimentul de bagaje in orice aeronava din flota proprie.

Mai mult, multe dintre companii nu angajeaza persoane tatuate, al caror desen de pe corp este vizibil atunci cand poata uniforma de insotitor de bord.

Cat castiga o stewardesa

Daca in Romania un insotitor de zbor are un salariu, impreuna cu diurnele, de cateva mii de lei, in companiile internationale salariul stewardeselor ajunge la 3-4 mii de euro pe luna, cu bonusuri si diurna.

Companiile internationale ofera angajatilor asigurari medicale sau posibilitatea de a se trata in clinicile proprii, bilete cu reducere pentru membri familiei sau parti din profitul obtinut de companie.

Cum poti sa ajungi insotitor de zbor in Romania

Cei interesati de un job de insotitor de zbor pot sa urmeze cursurile Scolii Superioare de Aviatie Civila din Bucuresti.

Conditii de participare la curs:
• minimum 18 ani impliniti;
• diploma de bacalaureat;
• dovedirea aptitudinilor medicale (certificat medical JAR-FCL 3, clasa 2);
• dovedirea cunostintelor de limba engleza si geografie fizica (a Romaniei si Europei).

Chiar in aceasta perioada se desfasoara inscrierile la cursurile care vor incepe in prima saptamana din luna martie.

Dupa inscriere, candidatilor le vor fi testate cunostintele de limba engleza (scris si oral) si geografie (proba scrisa).

In urma testelor, vor fi admisi la curs candidatii care obtin simultan note mai mari sau egale cu 7.00 la testarea de geografie si media mai mare sau egala cu 7.00 la testarile de limba engleza.

Cursul se desfasoara in doua etape, intai avand loc un program de instruire teoretica, care presupune 231 de ore de curs (includ examinarile de final de curs), respectiv aproximativ 8 saptamani.

Uterior, cursantii deruleaza instruirea practica, care are loc in general la compania aeriana romaneasca Blue Air.

Cursurile costa 3.800 de euro.

Sursa foto: www.emirates.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri