Mafia cailor: cum ajunge carnea din Romania la procesatorii din intreaga Europa

O grupare infractionala, cunoscuta sub numele de "Mafia cailor", cumpara cai salbatici, dar si de munca, la pretul de zece lire sterline calul (aproximativ 11,75 euro) si-i vinde catre abatoare cu un profit urias, dezvaluie The Daily Mirror in editia online, in urma unei investigatii.

Potrivit tabloidului, medici veterinari corupti sunt mituiti pentru a furniza documentele necesare prezentarii cailor drept un produs legitim. The Daily Mirror afirma ca investigatorii sai releva "legaturi potentiale intre escroci romani si instalatii de procesare a carnii din intreaga Europa", urmarindu-le "operatiunile atat in nord-estul Deltei Dunarii, cat si intr-un judet din centrul Transilvaniei", relateaza Mediafax.

"In aceste zone rurale foarte sarace, grupuri infractionale pradeaza fermieri saraci, oferindu-le bani atat in schimbul cailor de munca, pe care nu ii pot pastra, cat si in schimbul unor cai salbatici", scrie publicatia, precizand ca infractorii "platesc 50 pana la 100 de lei - adica intre aproximativ zece si 20 de lire sterline".

The Daily Mirror citeaza o sursa din Transilvania, un medic veterinar ce "cunoaste extrem de bine afacerea", care a declarat sub protectia anonimatului ca abatoarele trec cu vederea acest comert ilegal. "Cu documente corecte prezentate la diverse abatoare, sefii acestora nu au nevoie sa acorde atentie originilor ilegale" ale carnii, potrivit sursei, dar nu este clar cum aceasta carne de cal este prezentata drept carne de vita, subliniaza ziarul.

Potrivit tabloidului, aceeasi sursa a vorbit despre "un mare furnizor francez" care cumpara carne ieftina din abatoarele din Romania, o amesteca cu carne de la "furnizori legali" si o introduce in retea ca "produs organic". "Este o problema care a aparut din cauza saraciei extreme din zona rurala a Romaniei", a declarat aceasta sursa pentru The Daily Mirror.

Citand aceeasi sursa, ziarul mai scrie ca aceste grupari infractionale "au medicii lor veterinari de stat angajati pentru a semna documente, inclusiv pentru cai salbatici si fara microcipuri". "Problema cailor salbatici vanduti tine de Delta Dunarii, in special de judetul Tulcea. Localnicii ii captureaza si apoi ii vand bandelor in schimbul unor sume cuprinse intre zece si 20 de lire sterline", a declarat medicul veterinar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri