Deputatul PNL Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea pedepsei, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru sechestrare de persoane, beneficiind de circumstante atenuante, intrucat a staruit in a-si repara paguba pricinuita, potrivit Mediafax.

"Condamna pe inculpatii George Becali, Srtefan Fanus Dediu, Catalin Otto Zmarandescu si Mihai Mila, pentru savarsirea a cate trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, prevazute de art.189, alin.2, Cod penal, cu aplicarea dispozitiilor art.74, alin.2, Cod penal, raportat la art.76, alin.1, lit.b, Cod penal, pentru fiecare infractiune si pentru fiecare inculpat, la cate trei pedepse de cate 3 (trei) ani inchisoare, fiecare. Conform art.33 lit.a, raportat la art.34 alin.1 lit.b Cod penal, dispune ca inculpatii George Becali, Stefan Fanus Dediu, Catalin Otto Zmaradescu si Mihai Mila sa execute pedeapsa cea mai grea, de cate 3 (trei) ani inchisoare fiecare", se arata in minuta ICCJ.

Potrivit sursei citate, in baza art. 861 Cod penal, ICCJ a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor rezultante de cate trei ani inchisoare, aplicate inculpatilor Becali, Dediu, Zmarandescu, Mihai si Popa pe durata unui termen de incercare de cate opt ani, stabilit conform dispozitiilor art.862 Cod penal. "Aplica inculpatilor George Becali, Stefan Fanus Dediu, Catalin Otto Zmarandescu si Mihai Mila pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 Cod penal", mai noteaza ICCJ.

Articolul 64 Cod penal se refera la interzicearea unor drepturi, insa aplicarea articolului 71, care prevede modul de executare a pedepsei accesorii, stipuleaza ca "pe durata suspendarii conditionate a pedepsei inchisorii sau a suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii, se suspenda si executarea pedepselor accesorii".

De altfel, in minuta, ICCJ precizeaza ca, in baza art.71 alin.5 Cod penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii aplicate inculpatilor George Becali, Stefan Dediu, Catalin Zmarandescu, Mihai Mila si Marcel Popa, pe durata termenului de incercare (de opt ani).

Citeste si:

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, secretar al Camerei Deputatilor, a declarat, luni, dupa ce s-a anuntat sentinta in cazul parlamentarului, ca George Becali isi pastreaza mandatul de deputat, daca in sentinta de condamnare nu se specifica pierderea drepturilor electorale.

"Daca nu se specifica pierderea drepturilor electorale, nu-si pierde mandatul, iar pierderea drepturilor electorale in mod automat se face atunci cand esti incarcerat, deci nu in acest caz", a spus Nicolicea.

Nicolicea crede ca Becali va "uza de caile extraordinare de atac" a sentintei.

Intrebat despre declaratia lui Becali ca ar pleca definitiv din tara, Eugen Nicolicea a aratat ca interpretarile sunt eronate, iar afirmatia lui George Becali a fost "emotionala".

"Este o interpretare eronata. Dansul a spus in sensul ca pleaca si muta si cimitirul si asa mai departe. Deci, a fost o declaratie emotionala cu privire la faptul ca, daca el considera ca i se face o nedreptate, nu ar mai dori sa locuiasca aici. Nici pomeneala. Nu-i interpretata in sensul de sustragere, pentru ca, dupa cum stiti, nu a plecat impreuna cu cimitirul parintilor si stramosilor", a explicat secretarul Camerei Deputatilor.