Preda afirma ca USL doreste sa faca dezbaterea constitutionala si o va face.

"Deocamdata, PDL a reactionat modest: a numit in comisia parlamentara mai multi reprezentanti cvasi-necunoscuti si a propus public un singur proiect, si anume cel care decurge din referendumul din toamna lui 2009. Ar fi trebuit, cred eu, angajati in comisia de revizuire deputati si senatori cu notorietate, ar fi fost, de asemenea, util sa fie reluate toate punctele din Raportul Stanomir, si revazute optiunile asumate de guvernul Boc. Ar fi fost binevenita si o intalnire cu experti constitutionali, inclusiv cu cei care au participat la elaborarea textului din 1991 sau a revizuirii din 2003. Consultarea unor constitutionalisti din afara Romaniei ar putea aduce cu siguranta un plus definirii pozitiei imbratisate", sustine Preda.

O prima reactive ii apartine lui Dragos Paul Aligica, profesor la George Mason University. “Cand competentele pe care trebuie sa le ai pentru a participa la decizia publica sunt -de facto- zero, cand asteptarile sunt zero, 18 ani e discriminatoriu, chiar 3 ani e discriminatoriu. De ce 16 si nu 12? De ce 12 si nu 9?”, se intreaba Dragos Paul Aligica.

Profesorul universitar opineaza mai departa ca “politicienii etatisti si socialisti care stiu sa foloseasca bugetul de stat pentru a tranzactiona voturi, speculeaza din plin situatia.” Astfel, am ajuns ca minoritatea informata si responsabila sa fie exploatata de politiceni exact prin intermediul acelui segment electoral care are drept la volanul public desi nimic, dar absolute nimic nu-l recomanda la a avea acel drept. “Evident, in afara de varsta. Varsta. Si idea de drept. Probabil divin. Am ajuns asadar sa operam exact ca in monarhie.”