"Va inaintez spre dezbatere si adoptare motiunea simpla intitulata «Guvernul Ponta, fabrica de someri»", a precizat, in plen, viceliderul grupului PDL Tinel Gheorghe, potrivit Mediafax.

Acesta i-a inmanat presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, textul motiunii si lista de semnaturi.

De asemenea, europarlamentarul Petru Luhan cere Guvernului Ponta sa respecte recomandarile Parlamentului European si sa garanteze tinerilor un loc de munca in maxim patru luni de la absolvirea studiilor.

"Avand in vedere situatia alarmanta in care se gasesc tinerii europeni, printre care si cei romani, adoptarea unor masuri urgente cum ar fi garantiile pentru tineri devin prioritare pentru asigurarea viitorului Romaniei. Evolutia economiei trebuie sa fie insotita de eforturi de creare de locuri de munca concentrate pe forta de munca tanara si consider ca aceste garantii vor avea efectul scontat numai in cazul in care vor fi insotite de o corelare intre strategiile nationale de ocupare a fortei de munca si necesitatile viitoare ale economiei noastre, de noi programe menite sa asigure tinerilor o educatie tehnologica performanta si de o sustinere a dezvoltarii spiritului antreprenorial in randul tinerilor prin acces sporit la fonduri europene si la consiliere in afaceri" a declarat europarlamentarul roman Petru Luhan.

Rata somajului in randul tinerilor a ajuns la 24% in Uniunea Europeana, si atinge cote alarmante in Spania (55%) si Grecia (58%).

In acest context, Parlamentul European a sugerat Comisiei Europene si statelor membre urgentarea implementarii sistemelor de garantii pentru tineret.

Sistemul de "garantii pentru tineret" nu este o garantie pentru obtinerea unui loc de munca, ci un instrument care garanteaza ca toti tinerii sub 25 de ani si proaspetii absolventi sub 30 de ani primesc o oferta de angajare de buna calitate ori isi continua educatia sau ucenicia in termen de maxim patru luni de cand devin someri sau isi termina studiile. Ideea acestor garantii a venit din Suedia si Finlanda, doua state care aplica acest sistem inca din 1984 respectiv 1996.